Uposlenici Narodne kuhinje Tuzla svakodnevno pripreme stotine iftara

Najkvalitetnije meso, povrće, prilozi, sve se to pažljivo odvaja i priprema u Narodnoj kuhinji „Imaret“ Tuzla za postače iz socijalno ugroženih porodica, a iftar im se nosi na kućni prag. Vrijedne ruke uposlenika Narodne kuhinje, u danima ramazana kuhaju i više nego inače, a sve kako bi svaki postač dobio kvalitetan iftar.

„Gledamo da bude sve što raznovrsnije i imamo jedan dan piletinu, a jedan dan crveno meso“, rekao je Mirsad Bundić, kuhar u Narodnoj kuhinji „Imaret“ Tuzla.

Na pripremi iftara za postače radi 16 osoba, a s obzirom da u prvim danima ramazana, post završava nešto ranije, hrana se sprema gotovo cijelog dana, kako bi sve bilo spremno na vrijeme.

Svakodnevno se priprema oko 300 iftara koje uposlenici Narodne kuhinje Tuzla, nose na kućne pragove. Samo u prošloj godini, tokom ramazana je za postače pripremljeno više hiljada iftara.

„Početak je ramazana, mi smo krenuli sa oko 200 dnevno, ali taj broj bude puno veći. Prošle godine smo pored redovnih obroka pripremili 14.700 iftara, tako da ove godine neće sigurno biti manje, može biti samo više“, rekla je Mensura Husanović, direktorica  RO “Merhamet” Tuzla.

Iftari se dijele postačima iz socijalno ugroženih porodica koji žive na području cijelog Tuzlanskog kantona, a ne izostaje ni organizacija kolektivnih iftara i van Tuzlanskog kantona.

„Mi smo obuhvatili i općine i gradove u kojima nemamo punktove da bismo na svaki način došli do postača u stanju socijalne potrebe i pored toga idemo i u Podrinje gdje pripremamo kolektivne iftare“, dodala je Husanović.

U akciju „Iftar na kućni prag“, kroz donacije se mogu uključiti svi zainteresovani, te tako olakšati uposlenicima Narodne kuhinje, koji uz pripremu iftara, nisu obustavili ni pripremanje redovnih svakodnevnih obroka, za više od 2.000 osoba.

Vezane vijesti

TUZLA