Toplinski val koji je zahvatio našu zemlju, mnogima zadaje glavobolje. Naročito je teško starijim osobama i hroničnim bolesnicima. I građani u Tuzli teško podnose ovakvo vrijeme.
„Teško, starije osobe, bolesne osobe, srčani bolesnici, ne može se disat“.
„Obično se zatvorim u kuću, klimu uključim, jedino izađem sa društvom na kafu“
„Kući klima, ovako eto nekad malo šetam“
Ipak, šetnje bi trebalo izbjegavati, naročito u periodu od 10 do 18 sati. S obzirom da mnogi to sebi ne mogu priuštiti, te često moraju biti van kuće u najtoplijem periodu dana, ljekari i medicinari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, zbog toga imaju pune ruke posla. U posljednim danima pregledaju između 30 i 40 posto više pacijenata nego ranije.
„S obzirom na vremenske prilike zaista imamo povećan broj intervencija i u Službi hitne medicinske pomoći i na terenu. Uglavnom su to pacijenti sa respiratornim i kardiovaskularnim oboljenjima, ali i zdrave osobe imaju zdravstvene tegobe zbog ovakvih temperatura“, kazala je dr. Amna Srabović Okanović, spec. urgentne medicine
Dr. Srabović Okanović ističe da je bitno adekvatno se zaštiti od sunca, oblačiti laganiju odjeću, ali, dodaje, najvažnije je piti često vodu, čak i kad nismo žedni.
„Najbitnije je da uvijek imamo flašicu vode i da često, pomalo uzimamo tečnosti, da ne uzimamo samo kad osjetimo žeđ jer to je već neki alarm. Kad ne uzimamo tečnost, a izgubili smo je znojenjem onda nam se krv zgrušava i može doći do srčanog ili moždanog udara.“, dodala je dr. Amna Srabović Okanović, spec. urgentne medicine
Kada je toplo, mnogi često posežu za konzumiranjem hladnih namirnica i laganijih mliječnih proizvoda, međutim, stručnjaci upozoravaju da se i na to mora obratiti posebna pažnja. Neadekvatno skladištenje može izazvati stomačne tegobe.
„U toplim danima pojednostavite pripremu jela, upotrebljavajte samo svježe namirnice i po mogućnosti svakodnevno pripremajte svježe obroke. Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi“, kazala je dr. Elma Kuduzović, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Stručnjaci ističu da bismo trebali poslušati savjete kako bismo sačuvali zdravlje, jer će sunčano vrijeme, sa još višim temperaturama biti i u narednih sedam do deset dana.