Nakon dugog radnog dana i posta, iftar treba biti topao, ukusan i lagan za pripremu. Ova jednostavna pita s mesom i jogurtom poznata i kao “polagani burek” idealan je izbor – brzo se pravi, a donosi bogatstvo okusa koje podsjeća na iftare iz djetinjstva. U samo pola sata, na stolu će vas čekati jelo koje grije dušu i tijelo.
Sastojci:
- 500 g gotovih jufki
- 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 100 ml jogurta
- 100 ml kisele pavlake
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- So, biber, mljevena paprika, peršun po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte malo ulja i dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk. Kada omekšaju, dodajte mljeveno meso i začinite solju, biberom i mljevenom paprikom. Dinstajte 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok meso ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Umiješajte sjeckani peršun i ostavite da se malo prohladi.
U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte jogurt, kiselu pavlaku i ulje. Ovom smjesom premazujte svaku jufku, a zatim rasporedite pripremljeno meso i zarolajte u tanku rolnicu. Rolne slažite u podmazanu tepsiju i premažite ostatkom smjese od jogurta i jaja.
Pečenu pitu izvadite iz rerne i pokrijte krpom nekoliko minuta kako bi omekšala. Poslužite je uz šolju domaće supe, salatu ili čašu hladnog jogurta.
Neka vam iftar bude ispunjen toplinom i zahvalnošću!