16 C
Tuzla
08.09.2024.

Postaju li kuhari i konobari deficitarna zanimanja u TK?

Gotovo svakog dana na stranici Službe za zapošljavanje TK izađe oglas u kojem ugostiteljski objekti traže kuhare i konobare. Iako na evidenciji Službe ima ukupno oko 1400 osoba ovih zanimanja, tržištu su nedostupni, pa je tako potražnja sve veća.

„I to se dešava sa određenim zanimanjima da ih mi imamo veći broj registrovanih ali da je potražnja za njima izražena. I mi trenutno imamo toliko ali to su obično sezonci koji svake godine odu i rade u toku sezone uglavnom u Hrvatsku i odjave se pa onda dođu opet“, rekla je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

S druge strane, dodatni problem predstavlja što ova zanimanja često rade osobe koje nisu formalno kuhari ili konobari, a to se onda održava na stručnu školu. Na primjer, u tuzlanskoj Turističko-ugostiteljskoj školi, već neko vrijeme nema interesa za zanimanjem konobara, pa je ovaj smjer trenutno ugašen.

„Trenutno iako planom upisa imamo predviđeno i nudimo zanimanja konobar i poslastičar, nemamo interesovanja od strane učenika i roditelja, iako imamo veliko interesovanje od privrednika i ugostitelja“, rekao je Jasmin Imamović, direktor Turističko – ugostiteljske škole Tuzla.

Ipak, još uvijek postoji interes za zanimanjem kuhara. Laura je zbog, kako kaže, ljubavi prema kuhanju upisala Turističko – ugostiteljsku školu, i nije se pokajala. Već odrađuje praksu, a nada se i zaposlenju po završetku trogodišnjeg školovanja.

„Kuhamo hladna, topla jela, predjela, salate, pržena jela, jela od tijesta… Usput, radim praksu u hotelu, sviđa mi se to, jer smatram da stičem i radnu naviku, a imamo i veću odgovornost kad radimo u nekom objektu“, rekla je Laura Pranjić, učenica drugog razreda Turističko – ugostiteljske škole Tuzla

Interes za budućim kuharima pokazuju i javna i privatna preduzeća, pa tako škola ima potpisane ugovore sa brojnim firmama gdje učenici obavljaju praksu.

„Pa imamo i privredniha javnih preduzeća, kao što je Termoelektrana, imamo Medresu i dosta privatnih objekata i u svima učenici imaju praktičnu nastavu. Nije kao prije da djeca samo peru suđe, radu i za šporetom, rade sve pripreme kao i u školskom kabinetu“, istakla je Indira Pajazitović, prof. kuharstva i praktične nastave u Turističko – ugostiteljskoj školi.

A dosta toga nauče i u školskom kabinetu. Eldin je pokazao umijeće pravljenja egipatske baklave, a iako još ne razmišlja da svoje znanje dijeli u nekom ugostiteljskom objektu van BiH, svjestan je da je taj posao dosta plaćeniji izvan naših granica.

„Smatram da i ovdje ima mogućnosti, nije svugdje isto. Preko granice se može puno toga naučiti, veće su plate ali i ovdje se puno toga može naučiti”, rekao je Eldin Švraka, učenik drugog razreda Turističko – ugostiteljske škole Tuzla

Ipak, ovo baš kao i brojni drugi zanati, postaju deficitarni, pa tako Vlada TK već nekoliko godina osigurava stipendije za određeni broj učenika. I pored toga, interesa manjka. Hoće li tako biti i ove godine ili će učenici posegnuti za zanimanjima koja su sada dosta plaćenija nego ranije, saznat ćemo uskoro, nakon što bude obavljen upis u srednje škole.

Vezane vijesti

TUZLA