Kako produžiti vijek svježem povrću

Svježe povrće može brzo izgubiti svoju svježinu i hranjive tvari ako se ne skladišti na pravilan način. Međutim, postoje različite metode koje vam mogu pomoći da povrće duže ostane svježe. Evo nekoliko korisnih savjeta kako produžiti vijek svježem povrću.

krastavac paradajz
Očuvanjem svježine povrća čuvamo njegovu nutritivnu vrijednost, odnosno sve hranljive tvari u njemu, vitamine, minerale, proteine, ugljene hidrate, masti..

1. Skladištenje na odgovarajućoj temperaturi

Povrće treba čuvati na temperaturama koje usporavaju rast bakterija i truljenje. Povrće poput mrkve, celera i repice najbolje je čuvati u hladnjaku. Određeno povrće, poput krumpira i bundeve, bolje je čuvati na hladnom i suhom mjestu izvan hladnjaka, poput ostave.

2. Korištenje plastičnih vrećica i spremnika

Da biste smanjili isušivanje i sprečili propadanje povrća, koristite plastične vrećice ili hermetičke spremnike. Provjerite da li su vrećice ili spremnici ventilirani kako bi se omogućio protok zraka i smanjila vlaga, što može uzrokovati plijesan.

3. Pravilno pranje i priprema

Prije nego što povrće stavite u hladnjak, operite ga i dobro posušite. Višak vlage može uzrokovati brže kvarenje. Povrće poput salate ili špinata najbolje je oprati i osušiti prije nego što ga stavite u posude koje omogućavaju cirkulaciju zraka.

paprika
Očuvanjem svježine povrća čuvamo njegovu nutritivnu vrijednost, odnosno sve hranljive tvari u njemu, vitamine, minerale, proteine, ugljene hidrate, masti..

4. Zamrzavanje

Ako želite produžiti vijek trajanja povrća na duže vrijeme, razmislite o zamrzavanju. Prije zamrzavanja, povrće treba blanširati (kratko kuhati u kipućoj vodi, a zatim uroniti u ledenu vodu) kako bi se očuvala njegova kvaliteta i nutritivne vrijednosti. Nakon blanširanja, povrće se može spremiti u plastične vrećice ili posude namijenjene za zamrzavanje.

5. Uklanjanje oštećenih dijelova

Povrće koje pokazuje znakove oštećenja ili truljenja treba odmah ukloniti iz spremišta. Oštećeni dijelovi mogu brzo uzrokovati kvarenje cijelog povrća.

6. Korištenje posebnih vrećica za povrće

Postoje posebne vrećice za povrće koje pomažu u održavanju svježine i sprječavanju isušivanja. Ove vrećice obično imaju mikro perforacije koje omogućavaju disanje povrća.

7. Održavanje pravilne vlažnosti

Za povrće koje treba vlažnost, poput mrkve ili celera, možete koristiti vlažne papirnate ručnike u spremnicima ili vrećicama kako biste očuvali njihovu svježinu. Pazite da ne previše vlažite, jer to može uzrokovati plijesan.

Pravilno skladištenje povrća može značajno produžiti njegov vijek trajanja i očuvati njegovu nutritivnu vrijednost. Pratite ove savjete i prilagodite ih vrsti povrća koje imate kako biste maksimalno iskoristili svoje zalihe.

Vezane vijesti

TUZLA