Svaka hrana posjeduje određena farmakološka svojstva, što u prijevodu znači da pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tijek određenih bolesti ili zdravstvenih stanja. Zbog tog je razloga nužno u svakodnevnoj prehrani pravilno odabrati namirnice, u čemu će vam pomoći sljedeći popis namirnica koje se preporučuju, odnosno onih koje treba izbjegavati pri određenim bolestima ili zdravstvenim stanjima.
Šećerna bolest je stanje kronične hiperglikemije, karakterizirano poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Kao posljedica dugotrajne bolesti razvijaju se komplikacije na velikim i malim krvnim žilama, živcima te bazalnim membranama različitih tkiva.
Emisija Zdravlje je emisija u kojoj govorimo jezikom gledatelja, dajemo prednost temama od širokog zdravstvenog značaja i slušamo vaše potrebe.
Šećerna bolest nastaje zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina, inzulinske rezistencije, povećanog stvaranja glukoze te prekomjernog djelovanja hormona suprotnog učinka od inzulina. To je hronična i neizlječiva bolest koja uzrokuje tjelesne, mentalne i psihosocijalne tegobe.
Gledajte nas ponedjeljkom od 21:10 sati u programu TV Slon, u repriznom temrinu utorkom od 16:15 sati.
Ukoliko ste propustili prošlosedmično izdanje emisije u kojem smo govorili o značaju fizikalne terapije pogledajte emisiju na linku:
#nutricionizam #dijabetes #zdravlje #zdravaishrana #šećer