13.9 C
Tuzla
28.10.2024.

Od 1. novembra obavezna zimska oprema za sva vozila

Od 1. novembra u BiH je obavezno posjedovanje zimske opreme u vozilima. Ukoliko planirate putovati savjetuje se da svoj automobil pripremite na vrijeme i poštujete saobraćajne propise.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila posjedovanje zimske opreme je obavezno za sva putnička i teretna vozila u BiH.

Zimska oprema prije svega podrazumijeva korištenje zimskih guma na svim točkovima na vozilu ili na pogonskim točkovima na vozilu uz korištenje dodatnih lanaca. Također dozovljeno je i korištenje ljetnih guma sa dubinom šare do 4mm također uz korištenje lanaca ili drugih pomagala koja omogućavaju veću trakciju na snijegu.

Važno je naglasiti da profil gume treba biti u skladu sa dimenzijama koje je propisao proizvođač automobila. Osim toga, bitno je obratiti pažnju i na pritisak u njima. Većina građana Tuzle već je pripremila svoje automobile za predstojeću zimu, ili to planiraju učiniti u narednih nekoliko dana.

„Pa nisam još ali moram uskoro imam malo dijete u auto, toga me najviše strah“

„Pa svakako da su to zimske gume, mislim da je zakon ukoliko posjeduješ zimske gume da ne treba lance, ali ja imam i lance, za svaki slučaj“

„Zimske gume, lanci, ako nemaš jedno imaš drugo i normalno zna se šta se uvijek mora imati prva pomoć“

Građani ističu kako su zadovoljni trenutnim cijenama, jer vrednuju posao automehaničara i vulkanizera.

Iz Uprave policije MUP-a TK poručuju kako je tokom zimskog perioda zbog padavina neophodno držati razmak između vozila i pridržavati se saobraćajnih propisa, kako bi se izbjegle moguće nesreće.

„Napominjeno da će Uprava policije kao što je to i do sada bila praksa vezano za poštivanje ovih obaveza vršiti kontrolu u saobraćaju pa sa tim u vezi u cilju prevencija i sakcionisanja neodgovornih vozača“ ističe Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK

Automehaničari savjetuju vozačima i da pregledaju nivo ulja u automobilu, količinu antifriza i kvalitet svjećica odnosno grijača na vrijeme, jer su ovi elementi skloni kvarenju. Gumene dijelove na rubovima vrata potrebno je zaštiti na vrijeme, kako oni ne bi smrzli. Ukoliko planirate putovati na planinu ili u drugu državu, obavezno pratite vremenske prognoze i savjete lokalnih auto moto klubova.

Vezane vijesti

TUZLA