13.9 C
Tuzla
28.10.2024.

Zabrinjavajući trend: TK suočen s novim izazovima sigurnosti zbog učestalih dojava bombi

U posljednje vrijeme, prijetnje bombama u školama u Tuzlanskom kantonu postale su sve učestalije, izazivajući strah i zabrinutost među učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Ove prijetnje ne samo da ugrožavaju fizičku sigurnost, već narušavaju i psihološko zdravlje učenika, nastavnika, kao i obrazovni proces. Zbog toga iz Tužilaštva TK i Uprave policije najavljuju mnogo ozbiljnije pristupanje kada je riječ o direktnim prijetnjama.

„To će biti predmeti gdje će se predlagati pritvor, a s tim u vezi imamo i ovu drugu situaciju postavljanja lažnih bombi isto tako će se procesuirati svi počinioci bili oni maloljetni ili punoljetni počinioci, naročito nakon svega što se dešavalo i u Bosanskoj Krupi i Sarajevu i cijeloj teritoriji BiH tako da ćemo zaista ozbiljno pristupati ovakvim situacijama“, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Najnoviji primjer je lažna dojava muškarca iz Kalesije, koji je prijetio eksplozivnim napravama ne samo u školi, nego i policijskoj stanici.

„Ova osoba je lišena slobode, osumnjičena je za krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“. On je predat u nadležnost ovog tužilaštva uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage za ovo krivično djelo i nakon ispitivanja će biti predloženo određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Općinskom sudu u Kalesiji“, rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Dvadesetdvogodišnjak iz Kalesije otkriven je i uhapšen, međutim određeni je broj onih koji ne budu tako brzo identifikovani. Budući da je riječ o anonimnim dojavama o eksplozivnim napravama, nadležnima je potrebno više vremena da otkriju o kome se radi, što „dojavljivačima“ daje dodatni podsticaj da nastave s ovom praksom.

„Koliko u kantonalnim MUP-ovima na području Federacije postoji odjela koji se bave visokotehnološkim kriminalitetom ili cyber kriminalom koji bi uveliko doprinijeli rasvjetljavanju i sprječavanju ovakvih krivičnih djela, a ne da čekaju OSA-u i druge agencije da im daju neke informacije i podatke da bi otkrili? Ne postoji nijedan odjel koji se bavi ovim oblikom kriminaliteta“, govori Mićo Letić, stručnjak za maloljetničku delinkvenciju.

Prema podacima Uprave policije MUP -a TK od početka školske godine do 25. oktobra zaprimljena je ukupno 21 lažna dojava o postavljenim bombama u školama. Na svaki od ovih poziva morali su reagovati istražitelji kriminalističke policije, policijski službenici Jedinice za specijalnu podršku sa službenim psom za detekciju eksploziva, istražitelji za kontradiverzioni pregled, te vatrogasci i hitna pomoć.

„Sve to naravno puno košta te nas dovodi u jedan položaj da će troškovi ovakvih suvišnih postupanja biti jako veliki. S druge strane, ovakvo ponašanje do sada je u svim prethodnim, okončanim istragama koje su vezano za prošlu školsku godinu privedene kraju otkriveno je da su počinioci bila maloljetna lica“, govori Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Stoga se apeluje na roditelje da što više razgovaraju sa svojom djecom i upozore ih da ovakvo ponašanje sa sobom povlači i krivičnu odgovornost. Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama predstavljaju krivično djelo “Zloupotreba znaka za pomoć ili opasnost” te su maloljetnici krivično odgovorni. Ovisno o slučaju, odgovornost može snositi i roditelj ili staratelj.

Vezane vijesti

TUZLA