13.9 C
Tuzla
28.10.2024.

Nakon Roditeljske kuće u Tuzli, najavljeni novi projekti

Nakon uspješno završenog projekta izgradnje Roditeljske kuće za djecu i roditelje oboljele od karcinoma u čemu je učestvovala i Vlada Tuzlanskog kantona premijer Tuzlanskog kantona primio je danas u posjetu direktora udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikreta Kubata sa saradnicima.

Bila je ovo prilika da se rezimiraju dosadašnje aktivnosti, ali i da se predstave novi projekti kojima bi se unaprijedila dosadašnja saradnja. Direktor Kubat je istaknuo dosadašnju dobru saradnju sa Vladom Tuzlanskog kantona, te se zahvalio na sredstvima koja Vlada, nakon izgradnje, izdvaja za funkcionisanje Roditeljske kuće.

„Mnogo nam znači kada Vlada pokaže razumijevanje. Roditeljska kuća donijela je u prostor UKC-a i Klinike za dječije bolesti svježinu i radost, kako Klinici, tako i pacijentima“, kazao je Kubat, te kao potencijalni nastavak saradnje predstavio projekat adaptacije Odjeljenja za reumatologiju, alergologiju i imunologiju Klinije za dječije bolesti UKC-a Tuzla, na kojem često leže i djeca oboljela od malignih bolesti i hematološki pacijenti. Kako je istaknuo Kubat već postoji interes partnerskih organizacija iz Kuvajta koje bi pomogle realizaciju ovog projekta.

„Naša saradnja i pomoć nisu sporni, a sve što smo do sada uradili od srca je. Nema sumnje da ćemo i dalje biti tu i drago nam je da već imamo i nove projekte u najavi. Dobra iskustva i iskazana volja i želja dobar su osnov za detaljnije planiranje u narednom periodu“ rekao je danas premijer Halilagić.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu i zvanično iskaže volja i spremnost za realizaciju navedenog projekta, te da se na bazi toga, zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom dogovori dalja realizacija.

„Vlada Tuzlanskog kantona s posebnom pažnjom gleda na UKC Tuzla i on će biti u fokusu naših investicija i u narednoj godini, tako da bi se realizacija ovog projekta mogla ukomponirati u cjelokupne investicije u narednom periodu“, zaključio je premijer Halilagić.
Osim premijera Halilagića, današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, dok su uz direktora Kubata, Srce za djecu predstavljali i Advija Arslan, Atifa Buldić – Bešić i Harun Šabić.

Vezane vijesti

TUZLA