20 C
Tuzla
19.10.2024.

Lakić: Kako ojačati energetski sistem FBiH

Energetski sistem Federacije Bosne i Hercegovine je stabilan, ali treba ga dodatno ojačati, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić povodom posjete Termoelektrani Tuzla, rudniku Kreka i sindikatima rudnika.

– Energetski sistem Federacije BiH je stabilan, ali mi znamo da možemo i moramo da ga dodatno ojačamo. Da bismo to postigli potrebna je maksimalna posvećenost svih kompanija i institucija  uključenih u energetski sistem. Posjetom rudniku Kreka i termoelektrani Tuzla, jasno im je poručeno šta se od njih očekuje. Rudnik Kreka mora pojačati proizvodnju uglja a termoelektrana sigurnost sistema i efikasnost u radu – rekao je Lakić  i dodao da prve rezultate očekuje već u narednih mjesec dana.

S predstavnicima sindikata rudnika saglasio se da je urađeno dosta u proteklom periodu, kao i da  treba uložiti dodatne napore da bi napredak dodatno bio ubrzan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industije.

– Naš odnos sa sindikatom se zasniva na povjerenju i otvorenosti. Trenutno stanje treba popravljati i na tome će obje strane raditi – kaže ministar i dodaje da je osnovni interes Ministarstva da energetski sistem Federacije BiH u narednom periodu bude što stabilniji i funkcionalniji.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA