9 C
Tuzla
18.10.2024.

BH UK Network: 30 godina Bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji

BH UK Network: Mreža zajedništva za Bosance i Hercegovce

Prije skoro tri decenije, daleko od domovine, grupa bh. građana u Velikoj Britaniji suočila se s izazovima prilagođavanja novom životu, kulturi i društvenim standardima. U tim trenutcima zajedništva i želje za očuvanje sopstvene kulture, jezika i identiteta, osnovane su prve lokalne asocijacije i udruženja.

Ove male grupe su se okupljale kako bi pružile podršku jedni drugima, pomogle u prilagodbi i očuvale sjećanje na domovinu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, ubrzo je postalo jasno da je potrebna krovna organizacija koja bi ujedinila ove napore i koordinirala aktivnosti na nacionalnom nivou.

Tako je, prije 28 godina, osnovan BH UK Network, savez koji je imao zadatak da okuplja bh. građane u Velikoj Britaniji i pruža im podršku u svim aspektima života, a predsjednik ove organizacije Zaim Pašić ispričao nam je kako je sve počelo prije tri decenije.

BH UK Network
Foto: BH UK Network Facebook

Prvi koraci…

Od prvog dana, BH UK Network se fokusirao na ključne aktivnosti koje su imale za cilj olakšati život bh. građanima u novom okruženju. Jedna od prvih inicijativa bila je osnivanje bh. dopunskih škola, koje su omogućile očuvanje jezika i kulture među djecom rođenom u Velikoj Britaniji.

BH UK Network
Foto: BH UK Network Facebook

Paralelno s tim, pružana je pomoć našim građanima u svakodnevnim izazovima – od pronalaženja posla do snalaženja u svakodnevnim preprekapa, preko osnivanja novih udruženja u sredinama gdje su bh. građani živjeli. U tom periodu, komunikacija s lokalnim zajednicama u UK bila je od presudnog značaja, jer je omogućila bolje razumijevanje naših aktivnosti i postavila temelje za saradnju na zajedničkim projektima.

“Danas nas savez BH UK Network je prerastao u veoma ozbiljnog partnera sa vladinim i nevladinim grupama u UK, a već više godina pomažemo izbjegličkim populacijama iz Sirije i Ukrajine te smo pokazali da imamo iskustvo i potrebne uslove sa našom “Bosanskom Kućom” za iste. Naravno uvijek smo sarađivali i sa institucijama naše domovine BiH kroz aktivnosti vezano za poslovnu saradnju i ulaganje,obrazovanje,humanitarne aktivnosti,kulturna saradnja sa BiH  a ovdje u našem savezu je začet SSD BiH (Svjetski savez dijaspore BiH) prije 22 godine koji je i danas aktivan.” ističe Pašić.

Nove Generacije: Očuvanje Identiteta

Jedan od glavnih izazova s kojima se bh. dijaspora suočava jeste pitanje očuvanja identiteta u drugoj i trećoj generaciji. Iako mnogi bh. građani danas posjeduju dvojna državljanstva, BH UK Network radi na tome da se očuva bh. identitet kroz aktivnosti i saradnju sa zajednicama u UK. Međutim, postoji i određeni broj porodica koje su odlučile potpuno prihvatiti britanski identitet, što je prirodan proces integracije u novom društvu.

BH UK Network
Foto: BH UK Network Facebook

“U ovom trenutku smo vezani za aktivnosti bh dopunskih škola, njih 7, te pomoći izbjeglicama iz Sirije i Ukrajine i naravno podržavamo rad naših članica koje imaju svoje aktivnosti i pokušavamo da ih uvezemo. Iz ovoga proizilaze naše aktivnosti: Dana škola, Turnir u malom nogometu, obilježavanje značajnih datuma za Bosnu i Hercegovinu kako u našim organizacijama tako i u lokalnim zajednicama i Parlamentu UK,učestvujemo i u kulturnim događajima.” dodaje Pašić.

Budućnost Bosanaca i Hercegovaca u Velikoj Britaniji

BH UK Network i dalje radi na ostvarivanju svojih ciljeva, koji su slični onima postavljenim prilikom osnivanja saveza. Fokus je na unapređenju saradnje s lokalnim zajednicama u Velikoj Britaniji, stvaranju boljih uslova za rad, kao i očuvanju Bosanske Kuće, koja se trenutno renovira. Ova kuća bit će ujedno i jedan oblik sjedišta ove organizacije, ali će predstavljati i mjesto okupljanja i kulturno zabavnih dešavanja za sve Bosance i Hercegovce u ovom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva.

BH UK Network
BH UK Network Facebook

“Uz to, BH UK Network kontinuirano radi na jačanju veze s Bosnom i Hercegovinom kroz poslovnu saradnju, humanitarne projekte i kulturnu razmjenu. Na čelu ovog saveza stoji veliki broj volontera, predvođenih Dr. Anesom Ćerićem, koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili da BH UK Network postane ono što je danas – snažan savez koji povezuje bh. građane u Velikoj Britaniji i radi na očuvanju njihovog identiteta” dodaje Pašić.

Podsjećanje na tragične 90te kao želja za uspjehom…

“Nakon agresije na BiH oko 10.000 bh građana je došlo u UK, a nakon smještaja djeca su krenula u redovno obrazovanje, a stariji su imali pravo na rad i bili smo dobro primljeni u lokalnim zajednicama” kaže Pašić, prisjećajući se tih godina, te smatra da je baš taj težak period i doprinio tome da danas imamo generacije uspješnih poduzetnika, privrednika, vlasnika i direktora raznih kompanija koji posluju na globalnom nivou.

Za kraj razgovora, Pašić dodaje da sve ovo ne bi bilo moguće bez zasluga velikog broja volontera i menadžementa, koji su predvođeni na čelu sa dr. Anesom Cerićem.


Praktična nastava u TK most između obrazovanja i tržišta rada

Više od 10 godina od posljednjeg popisa stanovništva u BiH

 

Vezane vijesti

TUZLA