10.5 C
Tuzla
16.10.2024.

Obilježen Dan Centra za autizam Tuzla, problem samo nedostatak stručnog kadra

 

16 10 2024 TZ Centar za autizam dan centra Arnela Zelja m8.00 04 38 18.Still001
Senada Sadiković

Pola svog života Senada i njen suprug Meho, koji je preminuo prije tri godine, posvetili su brizi o svom sinu Denisu, kojem je u najranijoj dobi života dijagnostikovan autizam. Zajedno su prošli su kroz teške borbe, a kroz još teže, Senada sada prolazi sama. Ipak, olakšanje joj je što Denis sada dio dana provodi u Centru za autizam.

„Život je pogotovo u pubertetu bio pakao, autoagresivnost, nespavanje borba, svakakve su se stvari s njim doživljavale. Denis je ovo sada jako dobro prihvatio i stanje mu se poboljšalo kako dolazi ovdje, nema sad puno autoagresivnosti, volio je biti sam, a on sad ujutro ustane, čeka kad će doći ovdje, kasnije dođe kući izmoren, oni rade s njim“, priča nam Senada Sadiković.

Osim Senade, poboljašanje na svojoj djeci vide i drugi roditelji. To je spoznala i Selma, majka 22-godišnjaka, koji u Centar dolazi otkako je otvoren prošle godine.

„Ono konkretno što sam ja primjetila kod njega je poboljšanje u komunikaciji, jako dobro podnosi okruženje gdje ima više ljudi i to je meni od velikog značaja jer ja mogu s njim izaći među ljude“, kazala je Selma Mulabdić.

Upravo zbog ovakvih stvari, koje možda roditeljima sa zdravom djecom zvuče bezazleno, i jeste prije više od deceniju pokrenuta inicijativa za otvorenje Centra za autizam. Začetnik ideje je Meho Sadiković, suprug Senade s početka priče. Meho je cijeli svoj život posvetio borbi za otvorenje Centra, ali presjecanje vrpce nažalost nije dočekao. Ipak, u Centru sada svakodnevno boravi više od 20 korisnika, a boravilo bi i više da ima dovoljno stručnog kadra.

„Na pet korisnika mi moramo omogućiti defektologa, edukatora odgovarajućeg usmjerenja, logopeda, psihologa, radno-okupacionog terapeuta, na 10 korisnika idemo na dodatnog pedagoga-psihologa, medicinskog tehničara, muziko-art terapeuta i već na 14-15 korisnika broj zaposlenika se širi“, rekla je Emina Altumbabić, direktorica JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla.

A broj korisnika za sada ne može biti proširen, kako zbog prostora, tako i zbog sredstava koja su izdvojena iz Budžeta TK za rad Centra i plaće uposlenika. Cilj je, kaže resorni ministar, ići ka povećanju tog iznosa, kako bi moglo biti zaposleno više radnika.

„Ovaj broj uposlenika koji je odobren u tekućoj godini u narednoj idemo ka tome kada budu isticali ugovori da to budu ugovori na neodređeno i kada dođemo do tog nivoa kada budemo imali oko 20 stalnih uposlenika idemo ka tome da vidimo koliko ćemo moći izdvojiti još sredstava da proširimo opseg odnosno da imamo što više usluga“, rekao je Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Da će do toga doći nadaju se i brojni roditelji čija djeca su na listama čekanja za prijem u Centar. Iz menadžmenta Centra se nadaju da će svima njima uspjeti pružiti adekvatnu pomoć u narednim godinama, naročito zbog borbe Mehe Sadikovića, na čiji rođendan je danas obilježen Dan Centra za autizam.

Vezane vijesti

TUZLA