12.8 C
Tuzla
16.10.2024.

NATO Štab Sarajevo domaćin foruma „Angažman i sadržaj misije Oružanih snaga u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće”

NATO Štab Sarajevo, u partnerstvu s Ambasadom Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, domaćin je NATO foruma pod nazivom „Angažman i sadržaj misije Oružanih snaga u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće”, koji se održava u Banja Luci.

Na ovom trodnevnom forumu, koji je počeo danas, razgovarat će se i predložiti konkretna poboljšanja postojećih praksi koje se odnose na pravovremenost i efikasnost angažmana Oružanih snaga BiH u odgovoru na prirodne i druge katastrofe u Bosni i Hercegovini.
Otvarajući forum, dr. Lidra Zegali, savjetnica NATO Štaba Sarajevo za izgradnju sigurnosnih institucija, rekla je da je NATO predan nastaviti pružati podršku u jačanju odbrambenog i sigurnosnog sektora BiH na dobrobit svih građana ove zemlje. Istakla je da su partnerske aktivnosti vođene potrebama i zahtjevima Bosne i Hercegovine.

Ovaj forum je još jedan važan pokazatelj podrške NATO-a BiH, nakon samita NATO-a 2022. godine, uključujući Paket prilagođene podrške i izgradnje odbrambenih sposobnosti za Bosnu i Hercegovinu.

S ciljem informisanja i omogućavanja diskusije, Dario Šikuljak,savjetnik u Političko-vojno savjetodavnom odjelu NATO Štaba Sarajevo održao je prezentaciju o pravnim aspektima važećih procedura i procesa vojne pomoći civilnim vlastima te predložio relevantne opcije za dalje.

Na forumu učestvuju zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, vodeći predstavnici i šefovi kabineta sva tri člana Predsjedništva , te drugi relevantni eksperti i predstavnici Oružanih snaga BiH, Britanske ambasade i NATO Štaba Sarajevo.

Vezane vijesti

TUZLA