12.8 C
Tuzla
16.10.2024.

Tuzla: 70 mladih takmičara iz nekoliko zemalja pokazalo umijeće na harmonici

Šesto međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” ove godine okupilo je više od 70 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Austrije.

Svi su u Tuzlu stigli s istim ciljem – predstaviti svoj talenat i umijeće kroz najveću nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine, sevdalinku.

“Ja sam ponosan na ove ljude i ponosan sam na ovaj grad što po prvi put može da ugosti i da stvarni epitet dobije Međunarodnog takmičenja harmonikaša. Mi imamo takmičare iz Rumunije, Austrije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, tako da je ovo itekako Međunarodno takmičenje a koje je oplemenjeno sa još dva veličanstvena koncerta koja su rijetko viđena i to nigdje do sada nije urađeno”, rekao je Dejan Milkunić, predsjednik žirija 6. Međunarodnog takmičenja „Sevdalinko harmonikom opjevana“

Žiri sastavljen od eminentnih muzičkih umjetniak iz regiona ocijenit će njihov talenat na 6. Međunarodnom takmičenju „Sevdalinko harmonikom opjevana“.

” A to smo sve uradili da bi učinili što više zadovoljstvo djeci, njihovim profesorima i roditeljima, jer želimo da odu iz ovog grada sa osmijehom na licu i da prepričavaju kako im je bilo i da nam pomognu u onome što smo se dogovorili svi a to je da sledeće godine umjesto 70 bude blizu 100 takmičara”, navodi Milkunić.

U 19 sati prije proglašenja pobjednika takmičenja javnost očekuje svečani koncert kvinteta Predraga Raimovića.

„ Svaka čast roditeljima ove djece koji umeju tako lijepo da vaspitaju svoju djecu i da drže ono naše odavde. Stvarno sam oduševljen koliko naša djeca vole našu muziku i uživam danas“, istakao je Stanislav Jusufović, član žirija.

„ I mi sami ćemo se truditi da u budućnosti ovo takmičenje postane a već i sada jeste jedno od najprestižnijih što se tiče ove muzike, ali trudit ćemo se da bude još bolje sa još više učesnika a to samo po sebi raste iz godine u godinu“, dodao je Aleksandar Nikolić, član žirija.

Ovo predstavlja vrhunski događaj na svjetskom nivou po prvi put dostupan publici u Tuzli.

Vezane vijesti

TUZLA