16 C
Tuzla
08.10.2024.

Praktična nastava u TK most između obrazovanja i tržišta rada

Praktična nastava u TK sve više uzima maha. Zbog toga je resorno ministarstvo odlučilo poduzeti korake i napraviti ugovore između srednjih škola i poslodavaca. Osim što će dobiti uvid u realni sektor, postat će dovoljno kvalifikovan kadar koji će odmah po završetku školovanja dobiti i posao. O svemu ovome bilo je riječi na Info danu kojeg je Kantonalna privredna komora realizovala u saradnji sa ministarstvom obrazovanja i nauke i Pedagoškim zavodom.


Praktična nastava obavezan dio školskog plana i programa

U savremenom obrazovanju, praktična nastava postaje neizostavan dio školskog plana i programa, a njen značaj prepoznali su i u Tuzlanskom kantonu.

Naime, srednje škole i poslovni subjekti sve više uspostavljaju saradnju kako bi učenicima omogućili sticanje realnih vještina i znanja u radnom okruženju.

„ Mnoge škole su potpisale sporazume sa poslodavcima gdje će učenici kod njih ići na praksu. Potpisani su pojedinačni ugovori između učenika i poslovnih subjekata. Osigurali smo PIO i zdravstveno osiguranje za učenike na praksu, tako da ovaj proces ide dobro i ovaj proces će da da velike rezultate TK koji je ekonomski najznačajnija regija u BiH i mi želimo da obrazovanje bude aktivno uključeno u dalji razvoj našeg kantona“, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK

A sve kako bi se spriječio odlazak mlade radne snage iz naše zemlje, posebno, kažu nadležni, što će kroz praktičnu nastavu već biti spremni za tržište rada.

Info dan
Foto: Info dan u privrednoj Kantonalnoj komori

Učenje od mentora

Samim tim, navode, očekuje se i manji broj evidentiranih na Službama za zapošljavanje, jer je praktična nastava most između obrazovanja i tržišta rada.

„ Za očekivati je da će biti povećan procenat prijema učenika koji završe svoju praktičnu nastavu u matičnoj firmi i li preduzeću, imajući u vidu da ulazimo u fazu deficita sa kvalifikovanom radnog snagom. S te strane mi tu vidimo veliku prednost“, smatra Izet Numanović, v.d. direktora Pedagoškog zavoda TK. 

Prednost je i što će učenici imati mogućnost direktnog učenja od mentora, koji ne samo da će im prenijeti znanje nego će pomoći učenicima da imaju uvid u stvarni svijet poslovanja.

„ To su uposlenici firmi. Mi imamo koordinatore iz srednjih škola koji će sarađivati sa mentorima i koji će učenike dovoditi u firme na obuku, gdje će u firmama im mentori po programu koji se pripremi za svaku godinu, raditi sa djecom na najsavremenijoj opremi“, navodi Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore.

Održan Info dan u Kantonalnoj privrednoj komori

Uskoro će za njih biti objavljen i Javni poziv. Kako bi svi što više bili upućeni u ovaj projekat u Kantonalnoj privrednoj komori realizovan je Info dan.

Info dan 1
Foto: RTV Slon/ Priručnik za mentore

Tu je predstavljen zakonski okvir za realizaciju praktične nastave kao i program i priručnik za obuku mentora.

Info dan organizovali su predstavnici Pedagoškog zavoda i Kantonalnog resornog ministarstva u saradnji sa Privrednom komorom i GIZ-om kojeg finansiraju Vlada Njemačke i Švicarske.


Dodatak:

Učenici srednjih stručnih škola u Tuzlanskom kantonu od početka ove školske godine bivaju nagrađeni za obavljanje praktične nastave.

Regulisano je to Pravilnikom o praktičnoj nastavi koji je potpisao resorni ministar. Naknadu za osiguranju učenika u periodu prakse, ubuduće će plaćati Ministarstvo obrazovanja.

Pravilnikom je regulisano da će osiguranje u vrijeme obavljanja prakse plaćati Ministarstvo obrazovanja, a učenici bi od poslodavaca trebali dobiti novčanu naknadu.

”Ova sinergija gdje će jedan dio praktične nastavu, ili cijelu praktičnu nastavu škola organizovati u privrednom subjektu i gdje će učenik imati naknadu za svoju praksu je jedan princip koji će te mlade ljude pripremiti za tržište rada i gdje će biti motivisani i da uče i da rade”, istakao je početkom ove godine Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Privrednici već dugo iskazuju interes za mladim kadrovima, a proces prakse je prilika za poslodavce da pripreme sebi novi kadar za budućnost.

Primjena Pravilnika počela je od nove školske godine.


Možda će vas zanimati i ovo:

Više od 10 godina od posljednjeg popisa stanovništva u BiH

Preliminarni rezultati CIK-a: Evo ko su gradonačelnici/načelnici u TK?

Puni iznos jednokratne pomoći uposlenicima u augustu isplatilo 259 poslodavaca

 

Vezane vijesti

TUZLA