13.9 C
Tuzla
07.10.2024.

700 brucoša sjelo u akademske klupe Evropskog univerziteta Brčko distrikt

Početak oktobra vrijeme je kada brucoši na fakultetima po prvi put sjedaju u akademske klupe i preuzimaju indekse. Za mnoge, baš taj dan predstavlja svečani čin i prekrtnicu u životu. Više stotina studenata Evropskog Univerziteta Brčko distrikt danas je podijelilo tu radost.

Svoje indekse prvog ciklusa studija danas su dobili studenti Evropskog univerziteta Brčko distrikt. Njih 700 izabralo je jedan od šest fakulteta na ovom Univerzitetu, poput Pravnog, Pedagoškog ili Fakulteta političkih nauka. Jedna od njih je i Alma, koja iako trenutno radi kao medicinska sestra, želi napredovati u svojoj struci, pa je odlučila upisati fakultet na ovom Univerzitetu.

Foto 09

„Evo odlučila sam se na ovaj korak da upišem na Evropskom univerzitetu, tačnije raspitala sam se da su to veliki profesionalci i zadovoljstvo mi je evo da završim fakultet ako Bog da ovdje kod nas. Ja želim naravno unapređenje čim sam ovdje došla, želim da se unaprijed, vidim sebe u nekom boljem budućem svjetlu što se tiče zdravstva“ kazala je Alma Halilović, studentica Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Profesori kažu kako preuzimanje indeksa treba biti radostan i svečan trenutak, jer od tada, student otvara nova vrata, u svijet znanja i nauke, koja se nikada ne trebaju zatvoriti.

Foto 04

„Oni su motivirani došli da nešto nauče, da dobiju neko priznanje, da onda mogu krenuti u život koji će im osigurati budućnost, i njima i njihovim bližima. Moramo priznati, iako to često možda strukture vlasti i ne razmišljaju tako, da je ustvari to najveći doprinos za neku sredinu“ istakao je rektor ovog Univerziteta prof. dr. Radoslav Galić.

Foto 06

Zainteresovanost za upis na Evropski univerzitet je velika, ističu ovdje, jer su ove godine upisali 60% više studenata nego prošle. Najveća je zainteresovanost na fakultetima koji su orijentisani ka zdravstvenim studijima, ali su i tehničke nauke i dalje popularne.

Foto 05

”Ono kako vidimo, svugdje je porastao upis, ali uglavnom medicina, stomatologija, zdravstvo, tehnika, razna nastava, u principu sve je poraslo, ali je zdravstvo i medicina najviše”. rekao je dekan Pravnog fakulteta Evropskog univerziteta Brčko distrikt prof. dr. Nedeljko Stanković.

Foto 02

Osim brucoša, danas su se na dodjeli indeksa našli i oni koji upisuju doktorske i magistarske studije. Upis na Evropski univerzitet traje do 30. oktobra, a sa Univerziteta poručuju da su njihova vrata za sve studente širom otvorena.

Vezane vijesti

TUZLA