11.7 C
Tuzla
05.10.2024.

Putujete prema Mostaru? Ovo su putni pravci koje trebate koristiti

Zbog obilnih poplava koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, saobraćajnice i druge putne komunikacije su oštećene. Najviše je to primjetno oko Mostara, posebno u dijelovima Jablanice koja je najviše i pogođena.

Aktiviranjem Google Maps aplikacije, možete aktivirati i obavijesti o poplavama u Centralnoj BiH. Putem ovog sistema, moguće je da dobijate informacije o stanju na putevima u regiji u kojoj su zabilježene poplave. Važno je istaći da je trenutno put Jablanica-Prozor djelimično normalizovan, jer se saobraćaj odvija jednom trakom.

Slika 6

Ipak, ako planirate krenuti na put prema Mostaru, preporučuje se da koristite alternativne putne pravce. Ako putujete recimo iz Tuzle, put će vas odvesti kroz Živinice, Banoviće, Zavidoviće, Žepče, Zenicu, Vitez, Novi Travnik, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Mostar.

Slika 5

Ova dionica puta duga je oko 330km i traje oko 6 sati.

Ako vam je taj put ipak predug postoje i drugi načini dolaska u Mostar. Ruta Tuzla-Sarajevo je svima već dobro poznata. Iz glavnog grada BiH, do Mostara možete ići preko Trnova, Foče, Gacko, Fojnice, Nevesinje, Blagaj i Mostar. Ova ruta je slična kao i prva, duga je 340km i traje oko 6 sati.

Također, postoji i alternativna ruta preko Bileće, Trebinja i Stoca, ali je ona za oko 100km duža.

Slika 4

trebinje

Prateći navigacije, najkraći putni pravac je 278km iz Tuzle. Potrebno je da se zaputite iz Sarajeva prema Trnovu, Kalinovnik zatim Ulog, Nevesinje, Blagaj i Mostar.

Slika 2

Važno je istaći da su samo ovo neki od putnih pravaca kojima se iz Tuzle može doći do Mostara. Postoji još nekoliko alternativnih ruta. Osim toga, ovi putni pravci ne koriste se često kao R435 ili E73 koji su jedni od najprometnijih puteva u ovom dijelu BiH. Shodno trenutnom stanju, vozačima se savjetuju da prate obavijesti i poruke nadležnih institucija.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA