11.7 C
Tuzla
05.10.2024.

Dodijeljene stipendije posebno nadarenim učenicima u TK

Posebno nadareni učenici osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu dobili su stipendije resornog kantonalnog ministarstva. Potpisani su ugovori sa njima ili roditeljima, a kako navode, ovo će im biti podsticaj za dalje ostvarivanje dobrih rezultata tokom školovanja.

Zerina je učenica sedmog razreda Osnovne škole ”Puračić”, do sada je učestvovala na brojnim takmičenjima, među kojima su ona iz matematike i bosanskog jezika. Također, osvajala je medalje iz plesa i džudoa. Za svoj uspjeh i ostvarene rezultate dobila je stipendiju Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Priča nam da joj nije teško uskladiti sve obaveze.

”Ne bude teško, zato što ja sebi rasporedim vrijeme i za učenje i za treninge i uvijek imam vremena i sve stižem na vrijeme”, navodi Zerina Smajilović, učenica OŠ ”Puračić”.

Često roditeljima nedostaje vremena kako bi uspjeli ispratiti ono što djeca žele, ali u Zerininom slučaju, roditelji se njoj prilagođavaju da bi stizala obaveze u školi i kroz vannastavne aktivnosti. Njena majka nam navodi da je ponosna na uspjeh i radosna što je neko prepoznao trud i zalaganje.

”Ovo je prevashodno vjetar u leđa i jaka motivacija učenicima, mom djetetu i ostaloj djeci, lijepa gesta Ministarstva da pokažu da je stalo do djece koja pored redovnih nastavnih obaveza, imaju želju i volju da treniraju ono što vole”, ističe Rasima Smajilović, majka dobitnice stipendije.

Među posebno nadarenim učenicima su i Lejla Mehurić i Muhamed Numanović koji smatraju da je ovakva stipendija dodatan motiv da ostvaruju i dalje dobre rezultate. To je i podstrek ostalim mladim ljudima da se kreću njihovim stopama, imaju dobre ocjene u školi, a istovremeno nižu uspjeh kroz takmičenja.

”Stipendija je došla kao potvrda za moj trud i uspjeh koji sam postigla u prethodnoj školskoj godini. Pohađala sam dodatne sekcije, kao što su ih hemije, matematike, bosanskog jezika, vjeronauke i drugih predmeta. Također sam članica Ženskog odbojkaškog kluba iz Gračanice, igram i za prvi tim superlige za žene. Bila sam na više takmičenja iz muzičke škole”, kazala je Lejla Mehurić, učenica iz Gračanice.

Roditelji smatraju i da je važno da se o uspjehu ovih učenika što više govori, jer oni trebaju biti uzor svojim vršnjacima.

”Ovo je svakako dobra prilika za to i njima je sigurno vjetar u leđa za sve ono u budućnosti što ih očekuje”, ističe Una Selman Žilić, majka dobitnika stipendije.

Očekuju roditelji još veću podršku za djecu koja se posebno ističu i trude što bolje predstaviti sebe, svoj grad i kanton.

”Ono što je važno jeste da mi pošaljemo poruku javnosti da podržavamo one učenike koji najviše rade i oni koji su talentirani i oni koji postižu najbolje rezultate”, naglasio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Stipendije je dobilo 120 učenika u osnovnim školama kojima će biti isplaćeno 1.000 KM, te 103 učenika srednjih škola koji će dobiti po 1.350 KM. Za ove namjene je izdvojeno oko 260 hiljada KM.

Vezane vijesti

TUZLA