12.8 C
Tuzla
04.10.2024.

Koja su nova pravila za glasače za Lokalne izbore?

Za Lokalne izbore, ovaj put važe nova pravila prilikom glasanja, što je sadržano kroz tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Prema tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, za ove izbore su imenovani birački odbori, odnosno predsjednici i zamjenici koji nisu smjeli biti politički aktivni. Pored tih promjena, uvedena je novina i pri samom glasanju, koja se tiče svih građana odnosno birača.

Ranija praksa je bila da birači na glasačkom listiću mogu glasati za jednu političku opciju, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata i neograničen broj imena unutar te opcije.

Sada je moguće zaokružiti samo tri imena unutar jedne stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata.

To znači da, ukoliko birač zaokruži više od tri imena unutar jedne stranke, glas se računa samo stranci, ali ne svim kandidatima unutar te političke opcije ispred čijeg imena je stavljen X u kvadratić. Time najviše dobijaju nosioci listi. Oni koji su bolje pozicionirani na listama, u takvom slučaju će dobiti više.

Ako je naprimjer na listi jedne stranke 35 kandidata za Gradsko vijeće Tuzla, a birač glasa za više od tri kandidata, u boljoj poziciji će biti onaj kandidat koji je naprimjer šesti u odnosu na onoga koji je na 15. mjestu

Da bi neki kandidat napredovao na listi, mora osvojiti minimalno 10 posto glasova od ukupnog broja glasova za stranku na čijoj je listi.

Od ovih izbora ima novina i kada su u pitanju izabrani vijećnici ili odbornici. Na listima za općinska/gradska vijeća ili skupštine opština/gradova je bio veliki broj onih koji obnašaju funkcije u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti na nekom drugom nivou.

Prema pravilima CIK-a takvi kandidati, ako budu izabrani, mogu zalediti mandat i nastaviti obnašati dosadašnju funkciju. Potom, u trenutku kada im istekne aktuelni mandat na višem nivou vlasti, u roku od sedam dana od isteka mandata mogu zatražiti aktiviranje mandata kojeg osvoje na lokalnim izborima.

Vezane vijesti

TUZLA