12.8 C
Tuzla
04.10.2024.

Razgovor: Humanitarna organizacija “4Life” i bh. dijaspora u misiji pomaganja domovini

“4Life” obogatimo naša srca dobrim djelima

4Life” humanitarna organizacija osnovana je 2016. godine s jasnim ciljem: pružiti pomoć i podršku ljudima u Bosni i Hercegovini koji se suočavaju s teškim životnim okolnostima. Organizacija je prepoznata po svojoj predanosti i sposobnosti da one, koji prolaze kroz najteže periode, učini sretnim.

U razgovoru sa Muamerom Ljubijankićem, predsjednikom i jednim od osnivača humanitarne organizacije “4Life” saznali smo nešto više o spoju velikodušnosti naše dijaspore i želje za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

viber image 2024 09 25 16 52 40 885

„Mi, narod iz BiH poznati smo hvala Bogu po izraženoj potrebi da pomažemo drugima, bez obzira o kome se radi. To je nekako naš kulturološki identitet, naša pa mogu reći i glavna osobina. Mi smo to prepoznali prije nekoliko godina i odlučili da pomognemo našoj domovini i ljudima u njoj.

Početak osnivanja “4Life”

Ljubijankić dodaje da je sve krenulo 2016. godine u Linzu.

„Naša priča počinje u Lincu, 2016. godine kada sam u saradnji sa prijateljima i kolegama i uspješnim bošnjacima, pokrenuli organizaciju kojoj smo odlučili dati ime Za Život, odnosno „4Life“. Mi smo željeli da, pored naših svakodnenvnih poslova, na neki način pomažemo ljudima u Bosni. Veliki broj tih ljudi su odmah u startu dali podršku našem radu.“

viber image 2024 09 25 16 52 40 247

Bogati uspjesi “4Life”

Od svog osnivanja do danas, ova fondacija pomogla je u više od 300 puta, kroz prikupljanje novca, izgradnju stambenih objekata, kupovinu električnih kreveta za oboljele i nepokretne pacijente i sl.

„Mi smo do sada uradili više od 300 humanitarnih projekata. Onako na grubo, mogu da kažem da smo preko 4 miliona KM uložili u humanitarne projekte u BiH. Izgradili smo 30 stambenih objekata, pomogli smo studentima, oni su nam nekako i fokus. Imamo oko stotinu volontera.“

viber image 2024 09 25 16 52 40 372 viber image 2024 09 25 16 52 40 855 viber image 2024 09 25 16 52 40 922

Nakon 2016, Ljubijankić ističe da su se stvorile pojedine administrativne poteškoće u radu. Kako bi ih otklonili, otvorili su ured u BiH, tačnije u Cazinu. Također, prije nekoliko godina, u saradnji sa kolegama otvorili su ured i u SAD, tačnije u Jacksonvillu.

Iako je „4Life“ humanitarna organizacija, akcenat stavljaju i na pomaganje studentima.

„Studenti odnosno mlade osobe su budućnost, i mi kroz našu organizaciju stipendiramo i finansiramo njihovo obrazovanje. Jednostavno, na taj način želimo pomoći našim budućim akademcima iz BiH.“

Budućnost pomaganja drugima…

Ljubijankić dodaje da će u narednoj godini, zbog obima bh. dijaspore u Njemačkoj, otvoriti ured i u jednom od gradova. Na taj način, žele omogućiti da i državljani Bosne i Hercegovine, koji žive u Njemačkoj mogu pomoći i učestvovati u radu.

viber image 2024 09 25 16 52 40 328

“I dan danas, mi živimo po, hajmo reći “kodeksu” koji smo sebi zacrtali 2016. godine. Nama je cilj da i dan danas budemo organizacija kojoj se svako može obratiti bez obzira koji vid zdravstvenih ili materijalnih poteškoća ima. Nije bitno da li se radi o bolesti ili možda srušenoj kući tj nehumanih uslovima boravka. Mi želimo pomoći, i od kako smo osnovali našu organizaciju, zaista i jesmo.”

Kroz samo godinu dana aktivnog rada uspjeli su dobiti povjerenje velikog broja građana iz Austrije i uspješno realizovati veliki broj projekata onima kojima je pomoć bila neophodna. Kroz kratak period Udruženje već broji više od sto članova i veliki broj sponzora, bosanskohercegovačkih firmi u Austriji, ali i stranih kompanija.

Važno je istaknuti da za relativno kratak period djelovanja, ovi mladi entuzijasti uspjeli su vratiti povjerenje građana u dijaspori i na taj način kroz samo godinu dana realizovati projekte u iznosu većem od 100.000 KM.

Organizacija je pomogla preko 30 porodica na različite načine. Obezbjedila je lijekove za teško oboljele, opremila mnoge učenike za novu školsku godinu, pomogla u odlascima na takmičenja u znanju, izgradila tri porodične kuće i sanirala krovove za dvije kuće, omogućila priključke na vodovodnu mrežu socijalno ugroženih porodica, te izvršila nabavku električnih kreveta za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću koja je stradala u požaru i Dom zdravlja u Sanskom Mostu.

Video o otvaranju ureda “4Life” u Cazinu:

Facebook stranicu organizacije “4Life” koja djeluje u Evropi možete pronaći OVDJE, dok  Facebook stranicu “4Life” koja djeluje u Sjedinjenim Američkim Državama možete pronaći OVDJE.


Čitajte i o:
Dostupne platforme, evo kako provjeriti radni staž u BiH?

”Probijen” rok za useljenje, kada će kupci stanova kompleksa Oaza zvanično useliti?

Mladost koja mijenja društvo, nagrađeni učenici generacije u TK

Vezane vijesti

TUZLA