11.7 C
Tuzla
05.10.2024.

Počela digitalizacija usluga BH Telecoma

Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su najavljene nove elektronske usluge BH Telecoma.

Zahvaljujući tehničkoj podršci IDDEEA-e i implementaciji kvalificiranog udaljenog elektronskog potpisa, BH Telecom je uspješno završio tehničku integraciju sa sistemima IDDEEA-e.

Ova saradnja će omogućiti korisnicima BH Telecoma da potpisuju sve ugovore, izmjene ugovora i nove usluge koristeći elektronski potpis implementiran od strane  IDDEEA-e.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), prof.dr.Almir Badnjević pojasnio je da je digitalizacija usluga BH Telecom-a omogućena upravo upotrebom kvalificiranog elektronskog potpisa koji je IDDEEA omogućila besplatno za svakog  građanina.

Korisnik će dobiti potrebne dokumente na platformu, tamo ih potpisati, a potpisan dokument će automatski biti proslijeđen BH Telecomu na dalju obradu.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u procesu digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, omogućavajući jednostavniji i brži pristup elektronskim uslugama.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto pohvalio saradnju sa IDDEEA-om I napore BH Telecom-a u digitalizaciji svojih usluga.

Direktor BH Telecoma, Amel Kovačević najavio je da će digitalizacija ovih usluga biti sprovedena u nekoliko faza te da će prve usluge biti omogućene u web shopu BH Telecoma.

“Uz saradnju sa IDDEEA-om, usluge poput potpisivanja ugovora za kupovinu mobitela će korisnici sada moći potpisati elektronski što znači da neće morati čekati u redovima na šalterima”, objasnio je Kovačević.

Zahtjev za kvalifikovani elektronski potpis građani mogu podnijeti u jednom od RA ureda ovjerioca IDDEEA, a kasnije taj potpis mogu koristiti za sve digitalne usluge koje BH Telecom omogući.

Vezane vijesti

TUZLA