11.7 C
Tuzla
05.10.2024.

Broj onkoloških pacijenata u FBiH raste, koliko novca je potrebno za njihovo liječenje?

Onkološki pacijenti na listama čekanja

Krajem augusta ove godine na listama čekanja Fonda solidarnosti nalazi se 1.299 pacijenata po lijeku.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine su za Faktor odgovorili kako stvarni broj pacijenata može biti niži s obzirom na to da jedan pacijent može biti na listi čekanja za dva ili više lijeka a da je lista čekanja formirana prema broju pacijenata na svakom lijeku.

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja (ZZORK FBiH) trenutno nema evidenciju o pacijentima po kantonima, budući da se oboljeli evidentiraju po zdravstvenim ustanovama.

Raste broj onkoloških pacijenata

Kada su u pitanju onkološki pacijenti iz drugih kantona iz ove institucije ističu da bi osiguranje dodatnih sredstava moglo smanjiti liste čekanja.

A liste čekanja su duže jer Univerzitetsko klinički centar Tuzla još uvijek nije riješio postupak nabavke linearnog akceleratora i to je najveći razlog zbog čega su onkološki pacijenti prinuđeni terapiju uzimati u drugim gradovima.

S druge strane istakli su kako broj oboljelih od onkoloških bolesti raste i da to zahtijeva sve veća ulaganja.

” Za više od 14.000 onkoloških pacijenta osigurava se terapija i za desetke hiljada pacijenata medicinske usluge poput dijalize, transplantacije, kardiovaskularnih, neurohirurških, ortopedskih i drugih zahvata”, navode iz Federalnog zavoda.

Osim toga, iz Zavoda naglašavaju da je za liječenje postojećeg broja oboljelih onkoloških pacijenata potrebno otprilike sedam miliona KM mjesečno.

 

Vezane vijesti

TUZLA