28 C
Tuzla
27.09.2024.

Svjetski dan srca: Važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti

Svjetski dan srca, koji se svake godine obilježava 29. septembra, globalna je inicijativa koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti zdravlja srca i prevenciji srčanih bolesti.

Svjetski dan srca, koji je njegov značaj?

U svijetu gdje su srčane bolesti jedan od vodećih uzroka smrtnosti, ovaj dan nas podsjeća na to koliko je važno brinuti se o našem srcu kroz zdravu prehranu, redovnu tjelesnu aktivnost i mentalno zdravlje.

Cilj ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca je osvještavanje građana o važnosti prevencije kardiovaskularnih oboljenja. Zlata je danas po prvi put pristupila organizovanom pregledu koji se odnosi na zdravlje srca. Kako kaže, ovakvi pregledi su posebno važni za osobe u trećoj životnoj dobi jer se oni najčešće susreću sa srčanim problemima.

„Naša populacija preko 60 godina obavezna je da to radi. Pošto imamo razne terapije koje koristimo, ovo je idealna prilika za čovjek vidi kakvo mu je stanje masnoće, šećera itd“, govori Zlata Rekić.

S time se slaže i Safija, koja je danas također pristupila preventivnom pregledu. Građanima su besplatno izmjereni krvni pritisak, vrijednosti šećera u krvi i holesterola. Nakon obavljenog pregleda, dobili su i smjernice koje se tiču prevencije razvoja kardiovaskularnih bolesti.

„Najvažnije, a najjeftinije u medicini je preventiva. Ovo je krasno što se njeguju zdravi stilovi života. Nekoliko ih je bilo što su zabrinuti pošli kući, nisu znali jer neke stvari ne možete znati dok ne uradite analizu“, kaže Safija Kalajlić.

Vodeći uzrok smrti

Aktivnosti koje se tiču promocije zdravlja srca organizovao je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Kako navode iz ove ustanove, ovakve aktivnosti su posebno važne budući da su kardiovaskularna oboljenja vodeći uzrok smrtnosti u našem kantonu.

„Na području TK kada je riječ o kardiovaskularnim oboljenjima, ona su među vodećima u morbiditetu TK. Također su više od 50 posto uzrok smrtnosti stanovništva TK tako da je ta statistika uglavnom kao i na globalnom nivou i u zemljama u okruženju“, objašnjava Sandra Osmanbegović, specijalista socijalne medicine i organizacije ekonomike zdravstva u Zavodu za javno zdravstvo TK.

U naredne dvije godine tema kampanje povodom Svjetskog dana srca je „Koristi srce za djelovanje“, a cilj je podstaći pojedince da se brinu o svom srcu i ozbiljno shvate važnosti kardiovaskularnog zdravlja.

Vezane vijesti

TUZLA