31.7 C
Tuzla
27.09.2024.

Od vizije do uspjeha: Tajne malih poduzetnika u BiH

Mali biznisi u Bosni i Hercegovini često se suočavaju s izazovima poput nedostatka podrške države, malih poticaja i problema s finansiranjem novih investicija. Ipak, postoje pojedinci koji, vođeni vizijom i strašću, uspijevaju prevazići te prepreke i razviti uspješne biznise. Jedan od takvih inspirativnih primjera je Esnaf Murtić, vlasnik gazdinstva Murtić Natural” iz okoline Sarajeva.

Esnaf Murtić već godinama vodi uspješan porodični posao. Njegovo gazdinstvo specijalizirano je za uzgoj koza, proizvodnju mliječnih proizvoda poput sireva, mlijeka i kefira, te proizvodnju svježeg i sušenog mesa. Osim toga, uzgaja prepelice i proizvodi prepeličja jaja. A njegova ponuda obuhvata i prirodne sokove i sirupe te prerađeno povrće za salate.

Njegova inspirativna priča započela je hrabrom odlukom da napusti siguran posao u velikoj kompaniji zbog loših uvjeta rada i niskih primanja, te da slijedi svoju viziju i strast prema prirodnim proizvodima.

Težak put ka uspjehu

Nakon dugogodišnjeg rada u firmi gdje su loši uslovi i niska primanja bili svakodnevica, shvatio sam da moram preuzeti stvari u svoje ruke. Odlučio sam se za ono što volim i u što vjerujem – uzgoj životinja i proizvodnju prirodnih proizvoda,“ prisjeća se Murtić.

Cijela osmočlana porodica pomaže u poslovanju, čineći „Murtić Natural“ pravim porodičnim gazdinstvom.

Od vizije do uspjeha: Tajne malih poduzetnika u BiH
Od vizije do uspjeha: Tajne malih poduzetnika u BiH

Uprkos uspjehu, finansiranje novih investicija i dalje predstavlja izazov. Iako je Esnaf uspio podići kredite kako bi izgradio novu štalu za koze, nabavio mašine za preradu voća i kupio inkubator za prepelice, poticaji od države su bili minimalni – do sad ih je dobio svega dva puta jer teško može ispuniti potrebne uvjete.

Kao mali poduzetnik, moraš biti spreman na sve. U ovom poslu nema mjesta za opuštanje – stalno moraš tražiti nove prilike i izvore podrške. Prepoznati prave šanse na vrijeme ključ je za opstanak i uspjeh“ ističe Murtić.

Pravi lider – platforma koja pravi razliku

Jedna od tih prilika za Murtića je bila web platforma Pravi lider, koja mu je uveliko pomogla da unaprijedi svoje poslovanje. Putem ove platforme, besplatno je kreirao svoju mini web stranicu, reklamirao svoje proizvode na širem tržištu, i iskoristio brojne besplatne edukacije koje su mu pomogle da unaprijedi poslovne vještine.

To je zaista korisna platforma koju toplo preporučujem svim poduzetnicima. Omogućava vam da poboljšate vidljivost svog biznisa i povežete se sa širom mrežom potencijalnih kupaca – i to potpuno besplatno!“ savjetuje Murtić.

Putem Pravog lidera, Esnaf je dobio savjete agronoma i veterinara, što mu je omogućilo da prevaziđe poteškoće u uzgoju. Zahvaljujući platformi, ostvario je saradnju sa stalnim kupcima i pronašao nove putem reklama na društvenim mrežama. Također je sudjelovao na sajmovima privrede, gdje je proširio svoju bazu kupaca i povećao vidljivost svojih proizvoda.

Platforma Pravi lider mi je zaista pomogla da pronađem nove i proširim mrežu svojih stalnih kupaca,“ ističe Murtić.

Od vizije do uspjeha: Tajne malih poduzetnika u BiH
Od vizije do uspjeha: Tajne malih poduzetnika u BiH

Postanite Pravi lider

Platforma Pravi lider nudi brojne benefite za poduzetnike i poljoprivrednike. Besplatno se možete prijaviti, umrežiti, prodavati svoje proizvode na širem tržištu, te dobiti savjete stručnjaka iz različitih oblasti. Kroz ovu platformu, korisnici dobijaju pristup besplatnim edukacijama, mogu učestvovati na sajmovima privrede i povezati se s kupcima putem ciljane reklame na društvenim mrežama. Pravi lider olakšava pristup tržištu i pomaže poduzetnicima da postanu prepoznatljivi širom Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Ne propustite priliku da unaprijedite svoje poslovanje i postanete Pravi lider. Posjetite www.pravilider.ba i prijavite se već danas!

Vezane vijesti

TUZLA