12 C
Tuzla
27.09.2024.

Nabavka linearnog akceleratora i dalje na čekanju, ponovo uložena žalba!

Nabavka linearnog akcelerator i dalje na čekanju

Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla i dalje je na čekanju jer je na tender ponovo uložena žalba. U međuvremenu, ugroženi su životi pacijenata koji se oslanjaju na radioterapiju kao neophodan dio svog lečenja.

Liste čekanja u Zenici, Mostaru i Banja Luci…

Bez ovog aparata, pacijenti su primorani da traže terapiju u drugim gradovima, poput Mostara, Sarajeva i Banja Luke, što dodatno otežava njihovo liječenje i može dovesti do pogoršanja stanja.

Zbog ograničenih kapaciteta bolnice u ovim gradovima bile su primorane formirati liste čekanja iako se radi o pacijentima oboljelim od raka za čije zdravlje svaki daljnji zastoj u ovom postupku može imati teške posljedice.

Aparat ključan za liječenje raka 

U UKC-u Tuzla od februara prošle godine nema aparata za zračenje što je ozbiljan problem za onkološke pacijente, jer je linearni akcelerator ključan za terapiju zračenjem i to je jedna od osnovnih metoda liječenja raka.

Ovo je četvri pokušaj UKC-a da nabavi aparat za zračenje, a nabavka linearnog akceleratora izložena je kritikama javnosti i predmet istraga zbog sumnje na neregularnosti.

Interesi pacijenata na zadnjem mjestu?

S obzirom na važnost linearnog akceleratora u onkologiji, što podrazumijeva precizno zračenje tumora uz minimalno oštećenje okolnog zdravog tkiva, hitno je potrebno da se proces nabavke dovede do kraja kako bi se obezbijedila adekvatna medicinska njega za onkološke pacijente u Tuzli.

Nažalost, čini se da su interesi pacijenata često zapostavljeni, dok se pravni i administrativni postupci protežu bez pravih rješenja.

Ova situacija ukazuje na ozbiljan nedostatak brige za zdravlje pacijenata, što je neophodno preispitati i hitno riješiti kako bi se obezbijedila adekvatna medicinska njega za onkološke pacijente u Tuzli.


Možda će vas zanimati i ovo:

Koliku će pomoć dobiti penzioneri u FBiH?

Poznato koje informacije će imati o vama digitalni ID novčanik

Vezane vijesti

TUZLA