22.8 C
Tuzla
27.09.2024.

Koliku će pomoć dobiti penzioneri u FBiH?

Penzioneri u FBiH prolongirali proteste

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine nedavno su postigli dogovor sa Vladom Federacije.

Naime, proteste koje su planirani održati 3.oktobra prolongirali su, zbog, kako je ranije najavljeno dogovora o jednokratnoj novčanoj pomoći koja im je obećana.

”Upravni odbor je donio Odluku o prolongiranju datuma održavanja protesta u cilju davanja prostora Vladi do kraja oktobra realizuje ove zaključke i naše zahtjeve koje smo dogovorili 17. septembra na sastanku u Vladi”, rekao je u izjavi za RTV Slon Haso Halilović, potpredsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. 

O prolongiranju protesta penzionera izvještavali smo nakon sastanka Federalne vlade i penzionera a koji možete pogledati na prilogu

Šta kaže statistika, koliko je penzionera u Federaciji BiH?

Trenutno u Federaciji ima 451 hiljada penzionera, njih više od 300 hiljada prima minimalnu penziju od 573 KM.

Penzija za august 2024. godine isplaćena je za ukupno 451.004 korisnika, a ukupan iznos sredstava za isplatu iznosio je 291.312.312,99 KM.

Od tog broja, ukupno 209.272 korisnika primaju penziju u visini najniže penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine u iznosu od 573,53 KM, zatim 18.101 korisnik prima zagarantovanu penziju u iznosu od 684,48 KM, dok 278 korisnika prima penziju u visini najviše penzije u iznosu od 2.867,65 KM.

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje istakli su kako otprilike 60.000 korisnika prima penziju izvan Federacije Bosne i Hercegovine – srazmjerne penzije gdje korisnik pored penzije iz Federacije Bosne i Hercegovine prima jednu ili više penzija iz drugih država.

Trenutno u Federaciji BiH radi i doprinose uplaćuje  549 hiljada ljudi. Broj penzionera raste, a to ne prati rast broja radnika, to je nedavno potvrdio i federalni resorni ministar Adnan Delić.

Koliko će iznositi jednokratna pomoć za penzionere?

Odlučeno je također da se penzije trenutno neće povećati niti će se izvršiti zakon o usklađivanju penzija. Jednokratnu pomoć penzioneri će dobiti, ali ne prije izbora kako su to tražili.

Kada je u pitanju iznos jednokratne pomoći koju će penzioneri u FBiH dobiti, on će iznositi stotinu KM odnosno oni koji imaju najveće penzije, dok će 200 KM dobiti oni koji imaju niža primanja.

Obećano banjsko liječenje

Kako je ranije dogovoreno, pomoć će dobiti kada Vlada FBiH izvrši rebalans Budžeta, a očekuje se da bi to moglo biti krajem oktobra ili početkom novembra.

Osim toga, obećano im je i milion KM za banjsko liječenje ove godine, te dva miliona za sljedeću. Također je dogovoreno formiranje vijeća penzionera i rad na izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Već u srijedu, 25. septembra federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je sastanak sa direktorima banjskih lječilišta Olovo, Gradačac i Fojnica, na kojem je razgovarano o osiguravanju mjesta za banjsko liječenje i rehabilitaciju penzionera.

Adnan Delic sa direktorima banjskih lijecilista
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike/ U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan sastanak s direktorima banjskih lječilišta Olovo, Gradačac i Fojnica, na kojem je razgovarano o osiguravanju mjesta za banjsko liječenje i rehabilitaciju penzionera.

Sastanak je upriličen kako bi se s upravama ova tri banjska lječilišta dogovorilo o osiguranju potrebnih termina u navedenim ustanovama tokom narednih mjeseci, a s ciljem zadovoljenja potreba penzionera za liječenjem i rehabilitacijom i utroška dodatnih milion KM.

” Uz dosadašnjih 940.000 KM, u rebalansu budžeta planiramo dodatnih milion KM kako bi što više penzionera dobilo priliku za oporavak u banjama. Zahvalan sam direktorima na dosadašnjoj saradnji i podršci, a posebno na spremnosti da penzionerima osiguraju potrebne termine do kraja godine. Kako od početka govorimo, penzioneri su naš prioritet i nastavljamo raditi na poboljšanju njihovih uslova za liječenje i rehabilitaciju”, istakao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. 

Podsjećamo, u ovoj godini penziji su ukupno povećane za ukupno 6,55 posto.


Možda će vas zanimati i ovo:

Kakav je sistem vodosnabdijevanja u Tuzli i Sarajevu?

Poznato koje informacije će imati o vama digitalni ID novčanik

Optički skeneri za glasanje testirani u Tuzli, nazire li se kraj izbornim prevarama?

Protesti penzionera u FBiH prolongirani, hoće li uslijediti nakon izbora?

Otklonjene dileme: Gdje se Tuzla nalazi po razvijenosti?

Vezane vijesti

TUZLA