10.5 C
Tuzla
05.10.2024.

Izložene makete važnih objekata kojih više nema u Tuzli: Kako su izgledali?

Izložba ”Biseri tuzlanske arhitekture” otvorena je u Bosanskom kulturnom centru TK u okviru Dana evropskog naslijeđa. Izložene su makete učenika Građevinsko-geodetske škole, a predstavljene su nekada važne građevine u Tuzli, kojih danas nema.

izlozba biseri tuzlanske arhitekture 2
Dino Tabaković

Maketu Velike gimnazije u Tuzli izradio je nekadašnji učenik Građevinsko-geodetske škole Tuzla Dino Tabaković. Danas je student Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a priča nam da je ponosan na ono što danas predstavlja. Maketu je radio u okviru projekta ”Biseri tuzlanske arhitekture” u četvrtom razredu srednje škole. Kaže da je bilo teško pronaći potrebnu dokumentaciju i izgled nekadašnje Velike gimnazije, ali je uspio uz nešto napora, prikazati objekat koji je krasio grad.

”Bez podrške profesorice Jasminke Dropić, moje porodice, kao i kolega koje su učestvovale u mom radu, vjerovatno ni ja ne bih bio ovdje, njima se zahvaljujem. Drago mi je što smo otvorili izložbu i da smo jednim dijelom prikazali objekte u vidu maketa”, navodi Dino Tabaković.

izlozba biseri tuzlanske arhitekture 7

Maketu Behram-begove medrese izradila je Alisa Tufekčić. Imala je sreću da dobije Monografiju Medrese pa se njom vodila prilikom izrade ovog djela. No, poslužile su joj i društvene mreže kako bi sve bilo u izvornom obliku.

”Zadnju fasadu nisam imala, kao što vidite na slikama, našla sam na Youtube, neko je uradio, iz drona slikano u programu. Uživala sam zato što mi je ovo bio vjetar u leđa za dalje školovanje, upisala sam Arhitektonski fakultet. Ovo mi je druga maketa, radila sam i Katoličku crkvu, tako da sam upoznata kako to ide”, ističe Alisa.

izlozba biseri tuzlanske arhitekture 6

Dino i Alisa su svoja djela stvarali zahvaljujući podršci profesorice Jasminke Dropić. Prilikom otvorenja izložbe istakla je da joj je žao što objekata koji su predstavljeni kroz makete danas nema, da bi i posjetitelji grada mogli vidjeti ljepotu tadašnjeg vremena. Sa učenicima i njihovim djelima, građanima žele prikazati kako je Tuzla izgledala.

”Zahvaljujući Arhivu i entuzijazmu učenika uspjeli smo otrgnuti od zaborava ovih pet objekata kojih više nema i zaista su vrijedni i bili su jedan dio panorame Tuzle koja je bila prepoznatljiva. Nema je više”, navodi profesorica Dropić.

izlozba biseri tuzlanske arhitekture 4

Zbog toga je, kako navode iz Arhiva TK, važno predstavljati dragulje arhitekture. Kod starijih sugrađana evociraju se sjećanja na Tuzlu kakva je nekad bila.

”Kod onih mlađih, da im ustvari prezentiramo Tuzlu kakvu nisu zapamtili. U tom smislu je značajno uključivanje učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla, koji su uključivanjem u projekat, izradom maketa tih izuzetno reprezentativnih objekata, u vizuelnom smislu će svim mlađima dočarati objekte kako su nekad izgledali”, rekao je Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

izlozba biseri tuzlanske arhitekture 5

Kroz makete poput Dinine i Alisine, učenici su dočarali i kako su izgledali Austrijska pošta, Hotel ”Grand” i Muzička škola. Svi su objekti srušeni kao posljedica slijeganja Tuzle.

”Ja sam posebno ponosan što moram da kažem da mi pokušavamo naše ustanove kulture približiti i sa ustanovama obrazovanja i to radimo interdisciplinarno te da nam je u konačnici cilj, da naši mladi koji još ne znaju kako je Tuzla nekad izgledala, da su učenici Građevinsko-geodetske škole napravili i sačinili ove makete objekata koji zaista pripadaju u bisere tuzlanske arhitekture”, istakao je Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Kroz projekat ”Biseri tuzlanske arhitekture” cilj je prezentovati kulturno-historijsko naslijeđe Tuzle, koje je bogato i sadržajno, a kako navode učesnici ove manifestacije, ono predstavlja i dio evropskog naslijeđa. Izložba sa maketama pomenutih objekata u Tuzli bit će otvorena sedam dana.

izlozba biseri tuzlanske arhitekture 8

Vezane vijesti

TUZLA