22.8 C
Tuzla
27.09.2024.

Status penzionera u FBiH: Izazovi i perspektive

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine suočavaju se s nizom izazova koji oblikuju njihov svakodnevni život. Dok se mnogi od njih bore za obezbjeđivanje osnovnih životnih potreba, pitanje penzija i socijalne zaštite postaje sve hitnije.

Jedan od najvećih problema sa kojima se penzioneri suočavaju jeste nedovoljna visina penzija. Mnoge penzije su ispod minimalnog životnog standarda, što otežava penzionerima da pokriju troškove stanovanja, hrane i zdravstvene zaštite. Naime, prosječna penzija u FBiH često ne prati rast troškova života, što dovodi do sve većeg nezadovoljstva među starijom populacijom.

Reakcija Vlade FBiH

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH, Adnan Delić, izjavio je da neće biti vanrednog usklađivanja penzija jer trenutno ne postoji zakonsko uporište za to. Naglasio je da budžet ne smije biti u deficitu, a trenutna situacija to ne omogućava.

Delić je najavio isplatu jednokratne pomoći penzionerima, kao i planiranje milion KM za banjsko liječenje ove godine, te dva miliona za sljedeću. Također je dogovoreno formiranje vijeća penzionera i rad na izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Šta kažu penzioneri?

Penzioneri su prošli mjesec potpisivali peticiju, kojom su tražili povećanje penzija, isplatu jednokratne novčane pomoći i novac za rehabilitaciju i liječenje.

Budući da je federalna Vlada prihvatila neke od zahtjeva, neće doći do protesta penzionera koji su bili najavljivani. Tačnije, prolongirani su za 3. oktobar, nekoliko dana prije lokalnih izbora u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA