22.8 C
Tuzla
27.09.2024.

Kako olakšati povratak djece u školu: Pet savjeta za roditelje

Povratak u školu, bilo da je riječ o početku nove školske godine ili prelasku iz vrtića u školu, može biti izazovan period za djecu i roditelje. Iako mnogi roditelji osjećaju određenu dozu stresa i brige, stručnjaci ističu da je ključ u pravilnoj pripremi i pružanju podrške djeci. Kako olakšati povratak u školu, savjete za roditelje stručnjaci su kategorizirali u više oblasti.  Evo nekoliko ključnih savjeta koji će pomoći da ovaj tranzicijski period prođe što bezbolnije.

Postepeno vraćanje rutini pomaže povratku u školu

Postepeno vraćanje jutarnjim i večernjim rutinama, kao i prilagodba vremena za spavanje, pomoći će djeci da se lakše prilagode. Uvedite postepeno buđenje ranije, smanjite vrijeme provedeno pred ekranom i potaknite djecu da se pripreme za povratak u školu kroz zabavne aktivnosti poput čitanja i rješavanja jednostavnih zadataka.

Pozitivan stav roditelja utiče na lakši povratak u školu 

Stručnjaci ističu kako djeca često reflektiraju stav roditelja prema školi. Ako roditelji pokažu pozitivnu energiju i entuzijazam prema povratku u školu i djeca će lakše prihvatiti tu promjenu. Roditelji često nisu svjesni koliko njihova vlastita anksioznost može utjecati na djecu. Djeca često preuzimaju roditeljske brige, zato je važno zadržati pozitivan stav prema školi. Naglasite pozitivne aspekte, poput učenja novih stvari, druženja s prijateljima i sudjelovanja u školskim aktivnostima.

Komunikacija s djecom ključna je za uspješan povratak u školu

Otvorena komunikacija o njihovim osjećajima i brigama je ključna. Djeca često neće doživjeti veliki stres ako roditelji ne vrše preveliki pritisak na njih. Psiholozi savjetuju da se roditelji fokusiraju na pružanje emocionalne podrške i ohrabrenja. Razgovarajte sa djecom o njihovim strahovima i brigama vezanim uz povratak u školu. Pitanja poput “Što ti najviše smeta u školi?” ili “Kako se osjećaš zbog povratka?” mogu pomoći roditeljima da razumiju kroz što njihova djeca prolaze i kako da im pruže potrebnu podršku.

Stvaranje ugodnog „školskog“ kutka kod kuće

Priprema prostora za učenje kod kuće također može igrati važnu ulogu u prilagodbi djeteta. Udobno, organizirano i mirno mjesto za učenje pomoći će djetetu da se lakše fokusira na školske obaveze i olakšat će povratak u školu. Motivirajte djecu kroz pohvale za njihov trud, a ne samo za postignuća.

Razgovor o novim iskustvima pomaže vašoj djeci da se lakše vrate u školu

S obzirom na to da svaka školska godina nosi nove izazove i iskustva, korisno je razgovarati s djecom o tome što mogu očekivati. Postavljanjem realnih očekivanja i pružanjem podrške, roditelji mogu smanjiti stres kod djece. Otvoreni razgovori o tome što ih čeka, kako će izgledati njihov školski dan, i kako se mogu nositi s novim izazovima pomažu djeci da budu mentalno pripremljena. Postavljanje jasnih granica i očekivanja, bez pretjeranog pritiska, ključno je za razvoj samopouzdanja kod djece i uspješan povratak u školu.

 A kako adekvatna priprema za povratak u školu izgleda u praksi?

Nova epizoda podcasta Taboo Show donosi temu s kojom se svi roditelji suočavaju barem jednom u životu – početak školske godine. Bilo da vaše dijete kreće u prvi razred, prelazi na predmetnu nastavu ili ulazi u tinejdžerske godine u srednjoj školi, ovaj period donosi niz izazova i pitanja: kako pomoći djetetu da se prilagodi, kako izbjeći stres, kako motivirati dijete kada naiđe na prepreke? Stručnjaci savjetuju da je za povratak u školu bez stresa najvažnija postupnost prelaska s ljetne bezbrižnosti na organiziranost i rutinu. Isto tako, ističu da je važno da roditelji imaju realna očekivanja, da više daju pohvale nego kritike i prije svega akcentuju značaj roditeljske podrške u kontekstu djetetovih strahova i osjećanja.

Merita Mehić Sokoljanin, diplomirana psihologinja, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, shema terapeutkinja pod supervizijom, osnivačica psihološkog savjetovališta Mensa sano u Tuzli pomoći će nam da bolje razumijemo kako roditelji mogu biti prava podrška svojoj djeci, te kako da škola postane manje stresna za sve.

U epizodi razgovaramo o procesima adaptacije ili prilagodbe, o otvorenoj komunikaciji, o značaju roditeljskih stavova, kao i o kreiranju podržavajuće okoline za djecu i izbjegavanju pritiska.

„Taboo Show“ gledajte večeras od 20:00 sati u programu TV Slon i na našem YouTube kanalu. I to nije sve! Ukoliko vam se sviđa naš rad  pozivamo vas da postanete dio Slon zajednice. Za vjerne pratitelje podcasta svake sedmice pripremamo dodatne bonus sadržaje unutar newsletter-a. Prijaviti se možete putem linka: https://www.rtvslon.ba/newsletter/

Ukoliko ste propustili naše prošlosedmično izdanje, snimak epizode je dostupan u produžetku teksta.

 

Podsjećamo, drugu sezonu podcasta „Taboo Show“ realizujemo u sklopu WB Media for change projekta. Prijatelji projekta su:  „dm BiH – dm-drogerie markt“ „Lactalis BiH“, „NLB Banka“ i frizerski saloni „Dalma – D & D“.

„Taboo Show“ je podcast o temama o kojima se rijetko javno govori ili često šuti.

Vezane vijesti

TUZLA