22.8 C
Tuzla
27.09.2024.

SBiH: Ne smijemo više dozvoliti diskriminaciju djece u Tuzli

Za razliku od drugih vlasti širom Bosne i Hercegovine, kojima su djeca najvažnija, Grad Tuzla već godinama uspješno izbjegava finansijski podržati predškolsko obrazovanje i prevoz tuzlanske djece. Kroz sistem javnog predškolskog obrazovanja (obdaništa) se finansiraju samo djeca koja pohađaju JU ,,Naše dijete” Tuzla. Djeca koja pohađaju privatna obdaništa nisu sufinansirana sredstvima iz gradske uprave. Ovo je direktno kršenje Konvencije o pravima djeteta – međunarodnog dokumenta kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu, a koji zabranjuje diskriminaciju djece. Jer djeca su naša budućnost, a njihova budućnost počinje sada.

Problem prevoza je još gori. Ne postoje poticaji i programi finansiranja prevoza tuzlanskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Isti su prepuštenu na milost privatnog prevoznika kojem je predat lokalni monopol.

SBiH Tuzla se bavi konkretnim, a ne imaginarnim politikama. Zbog toga predlažemo tri konkretne mjere koje ćemo provesti kroz Gradskog vijeće Tuzla od oktobra ove godine

Svako dijete u Tuzli koje upiše javno ili privatno obdanište treba da dobije određenu finansijsku podršku od Grada (učešće u mjesečnoj naknadi).

Grad Tuzla svake godine treba da sufinansira lokalni prevoz za osnovce, srednjoškolce i studente koji imaju prijavljeno prebivalište u Tuzli. Naravno, fokus mora biti prije svega na socijalno ugroženim i onima koji ostvaruju izuzetne rezultate tokom svog obrazovanja.

Potrebno je utvrditi i implementirati ugovorni odnos sa  GIPS d.o.o. Tuzla, a kako bi se omogućile redovne linije za sve naše građane, te smanjile cijene mjesečnih, kao i dnevnih karti za prevoz učenika i penzionera.

Na kraju zaključujemo da je potrebno pod hitno implementirati ove politike i to će biti uslov za potencijalno formiranje vlasti u Tuzli od strane SBiH Tuzla. Nas ne zanimaju pozicije, već promjene, koje će doprinijeti boljem položaju svih građana. A smatramo da su to i zaslužili građani Tuzle – posebno tuzlanska djeca koja ne smiju biti diskriminisana.

Vezane vijesti

TUZLA