18.9 C
Tuzla
20.09.2024.

Optički skeneri za glasanje testirani u Tuzli, nazire li se kraj izbornim prevarama?

Optički skeneri za glasanje u Tuzli

Na predstojećim Lokalnim izborima, građani Tuzle će na nekoliko lokacija glasati putem optičkih skenera. S obzirom na to da se radi o pilot projektu i dalje će niti urađeno i ručno brojanje.

Na Lokalnim izborima 6. oktobra dio građana iz Tuzle prilikom izbora gradonačelnika, te predstavnika u gradskom vijeću, suočit će se sa novim pravilima glasanja. 

„Sam početak glasanja ostaje isti, kao i ranije. Od identifikacije, do glasanja koje je zaštićeno, ali nakon toga, novina koja se uvodi je ova – glasač nakon što zaokruži svoje kandidate ubacuje glasački listić u skener”

Oni će, kako navode iz Gradske izborne komisije biti postavljeni na nekoliko lokacija u gradu.

„ Poznata su mjesta. Na području Tuzle na 32 biračka mjesta će se glasati putem optičkih skenera. Biračka mjesta na kojima će se nalaziti optički skeneri su OŠ „Novi Grad“, OŠ „ Brčanska Malta“ OŠ „Slavinovići“ i srednja škola Gimnazija „Meša Selimović“, rekla je Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla. 

Brojni građani na simulaciji

Kako bi sve proteklo onako kako je i zamišljeno u Tuzli je održana simulacija glasanja pomoću skenera.

Među brojnim građanima koji su se upoznali sa ovim načinom glasanja je Dominko. Smatra da je ova metoda trebala biti implementirana ranije, ali vjeruje da je sadašnja promjena pozitivna i da može doprinijeti većoj transparentnosti izbora.

„ Ako bude ispravno dobro je a ako ne bude, ništa ne dobijamo s tim. Ovo nije komplikovano samo treba pošteno odraditi dalje“, smatra Dominko Marjanović, građanin Tuzle.

Poštujući sva pravila koja su mu pojasnili uspješno je završio cijeli proces

 

Nikakvo mudro slovo, kažu i ostali građani.

„ Lično moje iskustvo je da je procedura vrlo jednostavna i da ide jako brzo“, smatra Ljuba iz Tuzle. 

Glasački listići sa QR kodovima

Na predstojećim lokalnim izborima pored skeniranja glasačkih listića tu su i neke druge novine, odnosno, umjesto uobičajene oznake „X“ pored kandidata za kojeg se glasa birači će morati popuniti cijeli kvadratić.

Glasački listići za predstojeće izbore 2024.
Foto: RTV Slon/ Glasački listići za predstojeće izbore 2024.

Također, svaki glasački listić će imati QR kod. Cilj je unaprijediti izborni integritet i transparentnost rezultata izbornog procesa.

„ Ono što mi nastojimo to je dodati taj jedan korak dodatne sigurnosti da namjera glasača upravo onako kako su i oni htjeli ide direktno u centar za brojanje u Sarajevu“, istakla je Tihana Bartulac Blanc, direktorica projekta USAID podrške izbornom integritetu u BiH. 

Ipak, ručno brojanje glasova ostaje na snazi jer je riječ o pilot projektu.

Simulacija glasanja s optičkim skenerima započela je na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica, uključujući Tuzlu.


Možda će vas zanimati i ovo:

Otklonjene dileme: Gdje se Tuzla nalazi po razvijenosti?

Protesti penzionera u FBiH prolongirani, hoće li uslijediti nakon izbora?

Tuzla bez prigušenja sistema vodosnabdijevanja u noćnim satima

 

Vezane vijesti

TUZLA