18.9 C
Tuzla
20.09.2024.

U Tuzli otvoreno mikrokreditno društvo MI BOSPO

Mikrokreditno društvo MI BOSPO zvanično je otvorilo svoja vrata u Tuzli. Nakon skoro tri decenije poslovanja, mikrokreditna fondacija MI BOSPO od sada posluje i na višem nivou, čime je svojim klijentima omogućila plasiranje kredita i do 50 hiljada KM.

„Mikrokreditno društvo MI BOSPO je osnovano sa ciljem kako bismo svojim klijentima omogućili pristup kreditima preko 10 hiljada KM. Zakon u BiH, fondacijama omogućava plasman samo do 10 hiljada, a sada uslijed inflacije, svjesni smo da bilo kakva veća investicija zahtijeva i više sredstava. Zato smo odlučili osnovati društvo, te tako omogućiti svojim klijentima pristup kreditima koji su preko 10 hiljada KM“, kazala je Sandra Bećirović, direktorica Mikrokreditnog društva MI BOSPO.


Osim što omogućava pristup većim kreditima, Mikrokreditno društvo MI BOSPO sada može plasirati kredite i pravnim licima. Ipak, fokus MI BOSPO-a će i dalje ostati na ženi, kako je to bilo i svih ovih godina, odnosno i dalje će postojati kreditne linije podrške ženama za razvoj ili širenje biznisa.

„Od početka poslovanja, centralna figura u našoj misiji je žena. Vjerujemo da je osnažena žena stub i porodice i društva. Akcenat je na ženama poduzetnicama koje žele da pokrenu ili prošire svoj biznis i mnoge naše klijentice u ovih 28 godina su započinjale od tog biznisa, gradile kuće, širile poslovanje, školovale djecu“, rekao je Safet Husić, direktor Mikrokreditne fondacije MI BOSPO.


Osim podrške ženama, MI BOSPO pruža i različite vidove podrške mladima, što će nastaviti i putem mikrokreditnog društva. Također, Husić dodaje da se sve više radi i na kreditnim linijama za podršku energetskoj efikasnosti.

„Imamo jako lijepe programe za mlade poduzetnike, to radimo u saradnji sa EBRD-om, gdje mladim poduzetnicima možemo da pružimo osim jeftinog kredita, koji ima znantno niže kamate, a pored toga dobijaju besplatnu pomoć u vidu edukacije od vrhunskih konsultanata koje plaća EBRD i sve je besplatno. Imamo i set energetskih proizvoda koji znače da klijent ostvari neke mjere i onda može ostvariti povrat 20 posto od kredita ako izvrši tu mjeru“, dodao je Husić.


Prva poslovnica mikrokreditne fondacije MI BOSPO otvorena je prije skoro tri decenije u Tuzli. Iako se od tada do danas broj poslovnica proširio na gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, matični grad ove MI BOSPO-a i dalje ovoj fondaciji pruža podršku, a to će biti i nastavljeno, kaže prvi čovjek grada Tuzla.

„Drago nam je što su mladi, što su žene i energetska efikasnost prepoznati za kvalitet života građanki i građana Tuzle. Siguran sam da ćemo u budućem periodu zajedno kroz projekte koje i Grad Tuzla organizuje i daje podršku stanovništvu, te kroz njihove podrške koje daju, ubrzati proces izgradnje još boljeg i kvalitetnijeg društva“, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Svi zainteresovani, trenutni, ali i budući klijenti, mogu doći u prostorije Mikrokreditnog društva MI BOSPO koje se nalazi u Tržnom centru Sjenjak Tuzla, te se informisati o kreditnim linijama i svim drugim vidovima podrške koje pruža ovo društvo.

Vezane vijesti

TUZLA