20.5 C
Tuzla
20.09.2024.

Preminula Radmila Živanović, poznata jugoslovenska glumica

Radmila Živković, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, preminula je danas, potvrdili su iz Narodnog pozorišta Beograd. Rođena 14. januara 1953. godine u Kruševcu, Živković je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Stalna članica ansambla Drame Narodnog pozorišta postala je 1984. godine i ostavila je značajan trag na matičnoj i drugim pozorišnim scenama, uključujući Pozorište na Terazijama, Zvezdara teatar i Beogradsko dramsko pozorište.

Njen rad ljubiteljima pozorišta posebno će ostati u sećanju po maestralnom tumačenju Živke Popović u Nušićevoj “Gospođi ministarki”, u režiji Jagoša Markovića, koja je gotovo dvije decenije bila na repertoaru Narodnog pozorišta.

Tokom svoje bogate karijere, Živković je ostvarila brojne značajne uloge na filmu i televiziji, a njena umjetnost prepoznata je brojnim prestižnim nagradama i priznanjima.

Najpoznatiji među njima su „Sabirni centar“, „Mrtav ’ladan“, „Još ovaj put“… Poznata je i po ulogama Đilde u TV seriji „Srećni ljudi“, Jovanke Ljutić u „Stižu dolari“, ali i po „Ulici lipa“, gdje je igrala glavnu ulogu. Radmila je svakako bila najpoznatija kao tetka Doka u velikom bioskopskom hitu Zona Zamfirova.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Vezane vijesti

TUZLA