15.5 C
Tuzla
19.09.2024.

Protest logoraša u BiH zbog neusvajanja Zakona o logorašima

Savez logoraša Bosne i Hercegovine najavio je proteste za četvrtak, 19. septembra, uslijed neuspjeha u izradi Prednacrta zakona o logorašima u Federaciji. Protesti će se održati u 11:55 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a organizatori pozivaju resorne ministre i premijera Nermina Nikšića da se obrate s konkretnim prijedlozima rješenja.

Kako se navodi u saopćenju Saveza, “Na ove prve proteste smo, evo, i 28 godina poslije, prisiljeni da bismo ukazali na nepravdu koja nikada nije ispravljena prema ovoj istinski marginalnoj kategoriji bh. društva, koja niti do današnjeg dana nije dobila davno zasluženi status, niti ikakva konkretna prava i priznanje žrtve.”

Federalni ministar pravde, Vedran Škobić, u odgovoru Detektoru istakao je da Interresorna radna grupa nije postigla konsenzus o prijedlogu zakona. Ova radna grupa, formirana u novembru prošle godine na premijerovo obećanje, uključuje predstavnike ministarstava pravde, rada i socijalne politike, te za pitanja boraca.

Ministarstvo pravde je navelo da je radna grupa poduzela napore za analizu pravne problematike statusnih prava logoraša, no rezultati nisu doveli do dogovora o sadržaju prednacrta zakona. Iako su neka prava logorašima već priznata, kao što su prava logoraša-branioca i logoraša-civilima, Savez logoraša smatra da je ključni problem zakonsko neprepoznavanje logoraša kao posebne kategorije.

U Bosni i Hercegovini ne postoji državni zakon o žrtvama torture, dok je Republika Srpska 2018. godine usvojila entitetski zakon čija se implementacija suočila s nezadovoljstvom bivših logoraša. Također, nedostatak zakonodavstva na državnom nivou onemogućava zvaničnu procjenu broja logora koji su postojali tokom rata, kao i broja žrtava torture. Prema procjenama Saveza logoraša, u BiH je bilo oko 657 logora i 200.000 zatočenika.

Vezane vijesti

TUZLA