15.5 C
Tuzla
19.09.2024.

Digitalni ID novčanik uskoro dostupan građanima BiH

Hrvatski tehnološki startup Identity Consortium učestvovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik, u sklopu pilot projekta u Bosni i Hercegovini, koji će građanima biti dostupan po završetku treće faze. Platforma se izrađuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Vlade SR Njemačke, a njeno korištenje se očekuje u prvoj polovini 2025. godine, saopćili su iz hrvatskog startupa.

Projekt ‘Digitalizacija i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH’ (EU4DigitalSME), čija sredstva su osigurala Evropska unija i vlada SR Njemačke, provodi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BIH), kroz saradnju s GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH). Iz navedenog projekta osigurana su sredstva za pilot projekt ‘IDDEEA platforma za digitalni identitet’, koji je postavio temelj za razvoj, implementaciju i korištenje digitalnog ID novčanika za sve građane Bosne i Hercegovine.

U okviru ovog pilot projekta, u saradnji s kompanijom Adverta Pro d.o.o., Identity Consortium, pokretač sveobuhvatnog rješenja za digitalni identitet – Identyum, zadužen je za izradu jedinstvene platforme za upravljanje identitetom (pozadinskog sistema i mobilne aplikacije) koja će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine kreiranje i korištenje digitalnog identiteta za identifikaciju, za autentikaciju na javnim i privatnim servisima, kao i za digitalno potpisivanje dokumenata. Identyum će tako osigurati usklađenost Bosne i Hercegovine s najnovijim evropskim regulativama i time joj omogućiti lakšu integraciju u evropski digitalni ekosistem.

Prof. dr. Almir Badnjević, direktor IDDEEA BiH navodi:

”Fokus Agencije je digitalna transformacija i postizanje ciljeva održivog razvoja u kontekstu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Nastojimo unaprijediti svoje operacije i usluge u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima i potrebama građana. Uspostavom digitalnog ID novčanika kroz ovaj pilot projekt, činimo važan korak ka modernizaciji naših usluga, čime značajno unapređujemo interakciju građana s državnim institucijama i privatnim sektorom Osim toga, osiguravanje usklađenosti s najnovijim europskim regulativama postavlja BiH na put brže integracije u evropsku digitalnu ekonomiju, čime će naši građani dobiti pristup brojnim novim mogućnostima i uslugama koje su do sada bile dostupne samo u zemljama Evropske unije. Saradnja s Advertom Pro i Identyumom, kroz GIZ, omogućava nam da s punim povjerenjem kročimo u ovo novo doba digitalizacije, znajući da su naši podaci sigurni i da su usluge koje pružamo građanima pouzdane, efikasne te u skladu s najvišim standardima”.

Robert Ilijaš, CEO Identyuma, dodaje: ”Implementacijom našeg programskog rješenja stvorit će se temeljna nacionalna infrastruktura koja je nužna za punu digitalnu transformaciju Bosne i Hercegovine, osiguravajući udaljenu, automatiziranu i zakonski valjanu elektronsku identifikaciju i autentikaciju građana, uz funkcionalnost zakonski valjanog udaljenog elektronskog potpisivanja dokumenata. Bosna i Hercegovina će time preskočiti nekoliko faza razvoja kroz koje su prolazile zemlje EU te će odmah biti uz bok naprednim zemljama EU koje trenutno rade na implementaciji svojih nacionalnih ID novčanika”.

Emir Glogić, CEO Adverta Pro d.o.o ističe: ”U okviru ovog projekta, kompanija Adverta Pro, u saradnji s hrvatskim Identyumom, ima ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji Bosne i Hercegovine. Ova saradnja ima poseban značaj jer će omogućiti razvoj jedinstvene platforme za upravljanje digitalnim identitetima, koja će građanima Bosne i Hercegovine pružiti mogućnost za sigurnu i jednostavnu elektronsku identifikaciju, autentikaciju te digitalno potpisivanje dokumenata na javnim i privatnim servisima. Saradnja s Identyumom omogućava da Bosna i Hercegovina iskoristi suvremena tehnološka rješenja koja će unaprijediti kvalitetu usluga prema građanima, povećati sigurnost i efikasnost u upravljanju digitalnim identitetima te ubrzati proces integracije u Evropsku uniju”.

Vezane vijesti

TUZLA