15.5 C
Tuzla
19.09.2024.

BH Zeleni: Tuzla – evropska prijestolnica kulture

U skladu s izbornim programom BH Zeleni Grada Tuzla predviđena je kandidatura Tuzle za evropsku prijestolnicu kulture. U Tuzli kao nositelju te zvučne titule bilo bi održano niz značajnih kulturnih događaja, koji bi bili u sjedištu interesa evropske i svjetske kulturne javnost, stoji u saopćenju Gradskog odbora Tuzla BH Zeleni.

Tuzla bi mogla poslužiti kao primjer jednog manjeg grada koji je iz postindustrijskog traganja za identitetom mogao postati dobro mjesto za život. Za uspjeh kandidature bit će važna evropska dimenzija projekta. Stoga, od strane Organizacijskog odbora vezano za kandidaturu Tuzle bilo bi neophodno odabrati cijeli niz programa koji sadrži evropski karakter, kao što su: umrežavanje i saradnja na evropskom nivou, što uključuje mrežu evropskih multimedijalnih centara, razmjenu stručnjaka, profesora i studenata u okviru programa ERASMUS, privlačenje različitih skupina turista putem turističkih zajednica na lokalnom, regionalnomm nacionalnom i evropskom nivou,evropsko i svjetsko takmičenje umjetničkih izvođača i pridavanje posebne pažnje multikulturnom supostojanju.

Tuzla bi ostvarila i trajnu dobit usljed obnove gradskog jezgra, povećanja kvaliteta
urbanog života, ekološkog i socijalnog napretka. Bitno je istaći činjenicu da bi građani multietničke Tuzle prihvatili nove umjetničke discipline, a mladim generacijama umjetnika omogućeno bi bilo da se prepuste procesu umjetničke kreativnosti.

Zatim, stvorili bi se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta za veliki broj ljudi, uključujući
komunikacijsko i organizacijsko područje te poslove vezano za obrazovanje, dizajn, menadžment i kreativne djelatnosti. Posjetiocima koji bi došli u Tuzlu s namjerom da
vide kulturne i umjetničke projekte bila bi ponuđena i mogućnost da razgledaju gradska
kulturna bogatstva, kao što su: džamije, crkve, muzeji te slana jezera jedine te vrste u
Evropi. Ljudi iz cijelog svijeta, iz različitih kultura i s bitno drugačijom umjetničkom
tradicijom došli bi u Tuzlu. Zabilježen bi bio veliki interes medija iz cijele Evrope i svijeta
što bi doprinijelo još boljoj promociji i ”brendiranju” Tuzle. Dodatno jačanje ekonomskih
veza sa zemljama Evropske unije ujedno bi unaprijedilo i same kulturne odnose što je
izuzetno važno, navedeno je u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA