21.7 C
Tuzla
19.09.2024.

Poplave u Austriji oštetile kuće i preduzeća bosanskohercegovačkih državljana

Kiša koja pada već nekoliko dana prouzrokovala je obilne poplave u Donjoj Austriji. Zbog toga, proglašeno je stanje prirodne katastrofe. Mnogi objekti zahvaćeni su velikim količinama vode, rijeke poput Dunava su izlile a šteta je, barem za sada nemjerljiva. Državljani BiH koji žive u toj regiji zahvaćeni su ovim poplavama, čija razorna moć prelazi i one iz 2014. godine.

 

„Jutros sam imao razgovore sa prijateljima, poduzetnicima i državljanima BiH. Kuće su im poplavljene, pogoni, firme, čujem se sa našim ljudima, imamo tim koordinacije unutar našega saveza, na terenu je stanje alarmantno, ali pomažemo koliko možemo.“  istakao je za RTV Slon Hurem Avdić potpredsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“.

 

Avdić ističe i kako se veliki broj državljana BiH koji žive u Austriji ili koji privremeno borave prijavio kao volonteri za pomoć vatrogascima i drugim službama spašavanja.

Poplave Austrija 2024

„Imamo primjer jednog našega poduzetnika, gastronoma rodom iz BiH, koji je prijavio sebe i svoj obrt. Imao je želju da pravi hranu vatrogascima i da im na taj način pomogne. Imamo puno naših ljudi koji“ dodaje Avdić.

Prema procjenama hidrometeorologa iz Austrije, u protekla dva dana palo je četiri puta više kiše nego što je prosjek u septembru, a narednih dana očekuje se stabilizacija vremena i procjena štete.

„Zaista imaju područja koja su pod vodom, nekima prijete poplave a negdje se stanje smirilo. Ono što ostaje su enormne štete i to nas plaši. Mi se nadamo da će se stanje popraviti narednih dana. Ostaje da vidimo.“  poručio je Avdić.

Vezane vijesti

TUZLA