21.7 C
Tuzla
19.09.2024.

Riješen problem sa izdavanjem prenosivih tablica

Riješen je problem sa izdavanjem prenosivih tablica u Tuzlanskom kantonu

Kupci u privatnim auto kućama širom BiH nisu imali zakonsku mogućnost da testiraju vozila na cesti prije kupovine zbog nedostatka prenosivih tablica. Proces dobivanja probnih tablica bio je složen i spor, a za isto vozilo je smio biti izdat samo jedan set tablica godišnje.

Iako je zakon predviđao da će uvođenje prenosivih tablica ubrzati prodaju vozila i omogućiti potencijalnim kupcima probnu vožnju prije kupovine, nadležne institucije u BiH dugo nisu uspijevale provesti ovu regulativu u praksi.

Šta su prenosive tablice

Prenosive tablice donose brojne prednosti, posebno prodavcima vozila, jer omogućavaju potencijalnim kupcima da obave probnu vožnju prije kupovine, a ujedno olakšavaju vožnju vozila na tehnički pregled prije registracije.

Ova praksa je već dugo prisutna u zemljama EU, a u Bosni i Hercegovini je predviđena Zakonom o sigurnosti saobraćaja, koji je stupio na snagu prije pet godina.

Jedna od ključnih novina koje zakon donosi je upravo uvođenje prenosivih tablica, koje su namijenjene za korištenje isključivo unutar granica BiH. Koriste se za vozila u postupku carinjenja, homologacije, servisiranja, kao i za ona koja se prevoze do mjesta prodaje, izlaganja, atestiranja ili čuvanja, te vozila koja su na probnoj vožnji.

Počelo izdavanje prenoivih tablica u TK
Riješen problem sa izdavanjem prenosivih tablica

U Tuzlanskom kantonu počeo proces izdavanja prenosivih tablica

Postupak izdavanja za prenosive tablice pravnim licima sa sjedištem na području TK je počeo, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

”Proces je započeo u cilju primjene zakonskih i podzakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, te omogućavanja privrednicima bolji poslovni ambijent za poslovanje na području Tuzlanskog kantona, a u skladu sa Pravilnikom o registraciji vozila (“Službeni glasnik BiH”, broj: 69/09, 29/20 i 9/21), kojim se ujedno reguliše pitanje prenosivih tablica”, navodi se u saopštenju MUP-a TK, te ističu da sva zainteresovana pravna ili fizička lica – poduzetnici mogu podnijeti zahtjev za izdavanje prenosivih tablica nadležnom Odsjeku za administraciju prema sjedištu pravnog lica.

Čitajte još:

Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli dobili certifikate za obavljenu stručnu praksu

Nestašica lijekova u apotekama, nedostaje jedan od najčešće korištenih antibiotika

Dvostruko manji broj birača izvan BiH

Postavljen kružni tok na raskrsnici Brčanska Malta

Bunski kanali, mjesto gdje Buna ljubi Neretvu

Vezane vijesti

TUZLA