15 C
Tuzla
20.09.2024.

Kome pripada zgrada BKC-a TK?

Objekat Bosanskog kulturnog centra u Tuzli je javno dobro građana. Ističu jasno ovo predstavnici Kantonalne vlade nakon informacija da je u objektu u srijedu boravila procjeniteljica u ime Rudnika uglja ”Kreka”, koji je još upisan kao vlasnik u katastru.

U objekat BKC-a TK, Hari Ejubović dolazi već 28 godina, a godinu manje je uposlenik Javne ustanove Bosanski kulturni centar TK, jer ju je Skupština kantona osnovala 1997. godine. Prisjeća se da je po završetku ratnih dejstava sa entuzijastima poput Salke Bukvarevića i Mustafe Sušića u ovom objektu zatekao loše stanje.

”U tadašnji Dom ”Moša Pijade” smo došli s namjerom da produžimo život jedne kulturne institucije, tada je bio Rudnički dom ”Moša Pijade”, da se ne bi pretvorio u nešto drugo ili da ne bi bilo ništa. Tu godinu smo radili na nekom čišćenju, jer je bilo svega poslije rata, to je bilo zapušteno”, kaže Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova BKC TK.

Nakon osnivanja javne ustanove, objekat je obnovljen i danas je središte dešavanja iz oblasti kulture u Tuzlanskom kantonu. No, Harija kao i ostale kolege sada zabrinjava dolazak procjeniteljice nekretnina u ime Rudnika uglja ”Kreka” koji je još u katastru upisan kao vlasnik. Postoji priča da bi objekat mogao biti prodat.

”Mislim da nema od te priče ništa, koliko god se upiralo sa bilo koje strane. Ja mislim da su određeni papiri pronađeni, ono što se trebalo naći i da treba Porezna da uknjiži, da institucije urade svoj posao ono što je trebalo da se uradi”, naglašava on.

A potrebno je izvršiti promjenu u Katastru. Tako navode u Kantonalnoj vladi, ističući da je objekat BKC-a javno dobro građana Tuzle i Tuzlanskog kantona. Tvrde da ga je Vlada kupila još 2000. godine.

”Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici 2. oktobra 2000. godine donijela Odluku o odobravanju 8.441.800 KM na ime kupovine objekta Bosanskog kulturnog centra Tuzla od dotadašnjeg vlasnika Rudnika „Kreka – Đurđevik“ Tuzla. Dio ovih obaveza (4.441.800 KM) realiziran je kompenzacijom dugovanja Rudnika prema Budžetu TK, a preostala 4 miliona KM povratom kredita Tuzlanskoj banci d.d Tuzla. Ovom odlukom definisano je također da će se predmetni objekat knjižiti kao imovina Tuzlanskog kantona”, stoji u saopćenju Vlade TK.

U menadžmentu BKC-a Tuzla ističu da do sada u ovaj objekat nisu dolazili procjenitelji niti je postojala priča o eventualnoj prodaji objekta. Oglasili su se također saopćenjem u kome ističu da nisu upoznati s kojom namjerom je Rudnik uglja ”Kreka” angažovao procjeniteljicu vrijednosti objekta BKC-a.

Odgovor o angažmanu procjeniteljice smo pokušali dobiti i na adresi Rudnika, ali bezuspješno. U telefonskom razgovoru su nam kazali da direktor društva nije na poslu do ponedjeljka, a oglušili su se i na pismeni zahtjev.

Iz Vlade koja tvrdi da je vlasnik, naglašavaju da u Rudniku uglja ”Kreka” nemaju niti razloga, niti prava da vrše procjenu nekretnina koje nisu njihvo vlasništvo.

Vezane vijesti

TUZLA