18.9 C
Tuzla
20.09.2024.

Izmjene Izbornog zakona nisu spriječile zloupotrebe javnih resursa

Iako su posljednjim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik uvedene nove odredbe koje se tiču ponašanja stranaka i funkcionera u predizbornom periodu, zloupotreba javnih javnih resursa i dalje je dominantno obilježje predizborne kampanje. Pokazao je to monitoring predizbornih aktivnosti Transparensi internešnala koji je u posljednjih mjesec dana nadležnim institucijama podnio 50 prijava zbog nepravilnosti u predizbornom periodu.

Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2024. još nije počela, Transparency International do sada je podnio desetine prijava nadležnim institucijama zbog nepravilnosti u radu stranačkih subjekata, odnosno kandidata na izborima.  Ove prijave ponajviše se odnose na zloupotrebu javnih resursa i preuranjenu kampanju.

„Centralnoj izbornoj komisiji podnijeli smo 50 prijava, zaključno sa današnjim danom. Podnosimo ih svakodnevno. Do sada je izrečeno 11 sankcija, 43.500 maraka po našim prijavama. Međutim, te prijave se najviše odnose na preuranjenu kampanju.“ istakao je Srđan Traljić, “Transparency International” u BiH.

Tempiranje i otvaranje javnih radova pred izbore i podjela jednokratnih novčanih pomoći građanima i dalje su dominantan oblik ponašanja javnih funkcionera u predizbornom periodu. To pokazuje i podatak da su svi nivoi vlasti kroz jednokratne pomoći građanima u proteklih mjesec dana podijelili preko 29 miliona KM različitim kategorijama stanovništva.  Zloupotrebu javnih resursa trebale se spriječiti Izmjene izbornog zakone koje je nametnuo OHR, ali to se u praksi nije desilo, navodi se u Izvještaju.

„Mi idalje vidimo da CiK odbija i ne želi da sankcioniše ovakvu vrstu ponašanja. U tom smislu će sve ove izmjene Izbornog zakona koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa ispasti besmislene.“ kazala je Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BIH.

Uprkos svakodnevnim prijavama, Centralna izborna komisija do sada je izrekla samo dvije sankcije za zloupotrebu javnih resursa, koje se odnose na nezakonito korištenje sredstava komunikacije. U slučaju indirektne kupovine glasova još niko nije sankcionisan.

„Mi smo svih ranijih godina pred izbore upozoravali upravo na tu praksu, gdje se javnim sredstvima kupuje podrška birača. Gdje se zapravo sve ove donacije, subvencije, jednokratne pomoći koriste kako bi se dodatno kupili glasovi javnim sredstvima.“ dodala je Korajlić.

TI BiH već dugo ukazuje da zloupotrebe javnih resursa daju neprimjerenu prednost pojedinim kandidatima na izborima, ali vlasti godinama nisu imale sluha da kroz izmjene zakonske regulative ovu pojavu adekvatno sankcionišu, tako da zloupotreba resursa i dalje ostaje dominantno obilježje kampanje.

Vezane vijesti

TUZLA