18.9 C
Tuzla
20.09.2024.

Pauk uskoro u akciji: SIK Tuzla najavio odvoz napuštenih vozila

Tuzla se kao i većina gradova suočava sa nedostatkom parking mjesta, a nerijetko se na ionako prepunim parkinzima mogu vidjeti stari napušteni automobili. Provjerili smo u čijoj je nadležnosti njihov odvoz i kome se građani mogu obratiti ukoliko im ovakva vozila zauzimaju parking prostor.

Pronaći parking u Tuzli, naročito ljeti kada je prisutan veliki broj građana iz inostranstva, pravi je izazov, čak i u naseljima koja imaju regulisan parking prostor, a jedan od problema su i napuštena vozila koja godinama zauzimaju parkinge.

Vozila poput ovih u Tuzli je trenutno više stotina. Neka od njih parkirana stoje godinama zauzimajući javnu površinu. Osim što se u većini slučajeva ne zna ko su vlasnici, nije jasno ni ko je zadužen za njihov odvoz, jer zakonske odredbe nisu definisale ovaj problem.

Jedna od adresa na koju su se građani često obraćali za ovaj problem je gradsko komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije iz kojeg kažu – na tragu su rješavanju problema.

“Na način da je se mijenjala Odluka o komunalnom redu, gdje će se definisati da će inspekcije imati nalog da će u trenutku moći nekome izdati nalog i ostaviti dovoljan prostor da vlasnik ako se ne vrati za 10-15 dana ne izmjesti to vozilo, da će nama dati taj nalog da mi izmjestimo to vozilo i na taj način ćemo sigurno osigurati i dodatnih stotine mjesta na javnim površinama gdje bi se naši sugrađani mogli parkirati“. istakao je Nedžad Malikić direktor JKP „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla.

Da bi se krenulo u realizaciju ove Odluke, neophodno je i pronalaženje prostora za skladištenje, budući da se radi o stotinama vozila. Iz SIK -a se nadaju da će uz saradnju sa Gradskom upravom i inspekcijskim organima sve biti riješeno u najkraćem mogućem roku.

Inače, specijalno vozilo za premiještanije nepropisno parkiranih automobila, popularni pauk u posljednjih godinu dana imalo je preko 1300 intervencija, najviše u centru grada.

Vezane vijesti

TUZLA