9 C
Tuzla
18.10.2024.

Potpisani ugovori o Programu pomoći održivog povratka

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo je više stotina hiljada maraka za infrastrukturne projekte u Tuzli. Svi projekti uglavnom će biti realizovani u tuzlanskim naseljima u kojima žive povratnici, a osim za infrastrukturu, dio novca će biti usmjeren i na sanaciju objekata, ali i u poboljšanje kulturnog života svih građana.

Potpisivanjem ugovora za Programe pomoći održivog povratka, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Grad Tuzla objedinit će resurse kako bi osigurali lakšu realizaciju nekoliko projekata koji imaju za cilj doprinijeti poboljšanju uslova života svih građana. Ukupna podrška ove godine iznosi 840 hiljada KM.

“Znače nam dosta ova sredstva jer ćemo raditi putnu infrastrukturu, vodovodnu insfrastrukturu, radit ćemo dom na Marinoj glavi, radit ćemo sve ono što je bitno za kvalitet života građana I građanki grada Tuzle. Radit ćemo I obdanište u Simin hanu, koje je opet veoma bitno” istakao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić

Iz resornog federalnog ministarstva istakli su da je podrška povratnicima I raseljenim osobama od ključne važnosti za cjelokupan razvoj bosanskohercegovačnog društva, te da je Tuzla u tom polju primjer jednakosti I ravnopravnosti svih građana.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što možemo podržati povratničke projekte u Tuzli koja živi Bosnu I Hercegovinu, koja živi pluralnost, multietničnost I jednakost svih građana. Takva je bila u ratu za vrijeme agresije, takva je I danas, I smatram da je Tuzla primjer koju trebaju da slijede ostale zajednice u Bosni I Hercegovini.” kazao je Nerin Dizdar  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Na današnjem potpisivanju, prisustvovali su aplikanti iz Udruge mladih “Par Selo” Dubrave, kojima će ovaj novac koristiti za obnovu društvenog doma.

“Naša ideja je bila da jedan društveni dom koji je trenutno u lošem stanju, da ga adaptiramo, uredimo, kako bi on bio dostojan korištenja svih građana na prostoru lokalne zajednice Par Selo I Dubrave. Evo mi godinama I radimo tamo na tom području da dovedemo taj društveni dom u optimalno stanje, I zaista ovaj projekat I ova podrška će nam u mnogo čemu doprinijeti da je čim prije realizujemo.” istakao je potpredsjednik Udruge mladih “Par Selo” Dubrave Željko Tomić.

U pripremi je i još nekoliko projekata namjenjenih ovoj skupini. Resorno ministarstvo subvencionirati će takve projekte, sa ciljem očuvanja radne snage ali i finanisiranja privrednika koji zapošljavaju povratnike I raseljene osobe.

Vezane vijesti

TUZLA