Vrućine i iznad prosječne temperature obilježili su ovogodišnje ljeto, a prema prognozama meteorologa trajat će još dugo. Iako mnogima najdraže godišnje doba, ljeto sa sobom donosi i određene probleme poput stomačnih tegoba i alergijskih reakcija. U nastavku saznajte kako prilagoditi ishranu i kako se zaštiti od najčešćih alergena.
Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje posebnosti i zahtijeva određeni režim prehrane. Tokom ljetnih dana, hrana se brže kvari, a naši organizmi su osjetljiviji. Stoga, važno je prilagoditi ishranu i voditi računa o pravilnoj i dovoljnoj hidrataciji.
„Ono što je najvažnije ljeti, uslijed povišenih temperatura, a svjedoci smo da su one baš povišene, moramo paziti na hidrataciju našeg tijela, i da izbjegnemo opasnost od dehidracije.“ kazala je Maja Jonjić Trifković Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Jedni od simptoma dehidracije su ubrzani otkucaji srca, mučnina, a nerijetko i glavobolja. Nutricionisti savjetuju da, osim pravovremenog unosa tekućine, nastojimo prilagoditi i našu ishranu, koju ćemo obogatiti sa što šarenijim voćem i povrćem, a po mogućnosti izbjegavati konzumiranje mesa, kofeina, obojene hrane ili alkohola.
„Prije svega evo sezonske lubenice, dinje, breskve, paradajz, krastavac, paprike, dakle trudite se da ih maksimalno koristite, ne samo zbog vode, nego i zbog bogatstva vitaminima, mineralima, antioksidansima, koji su nam prijeko potrebni u ovim ljetnim mjesecima, a kao i zaštita od slobodnih radikala koji nastaju uslijed pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama“ dodala je Jonjić Trifković.
Posljednjih godina, došlo je do porasta broja alergija i alergijskih bolesti, najviše kod djece, ali prisutne su i kod starijih osoba. Sezonske alergije počinju u prvim danima proljeća a traju i tokom ljeta. Najčešće reakcije su na polen, a pogađaju građane koji žive u blizini parkova, livada ili šuma.
“Najbolji način da se osoba sa dokazanom ili sumnjivom alergijskom reakcijom na polen liječi, jeste da se primjenjuju preventivne mjere prije kontakta sa alergenom, u ovom slučaju sa polenskim česticama i da se tokom sezone pojačava farmakološka terapija ili dodatni tretmani“ rekla je Lejla Baručija, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, implicirajući na važnost tretiranja alergijskih reakcija.
Stručnjaci savjetuju da se tokom ljeta izbjegava otvaranje prozora u automobilima ili u prostorijama, posebno ujutro i popodne, jer je tada koncentracija polena najveća. Poželjna je konzumacija Kvercetina, ulja crnog kima, kalcija i vitamina C, kako bi simptomi alergije bili što manje izraženi.