11 C
Tuzla
18.10.2024.

Godišnjica smrti Maka Dizdara, bh. pjesnika svjetskog glasa

Mehmedalija Mak Dizdar je jedan od najvećih bh. pjesnika koji je ostavio povijesni trag u afirmaciji naše književnosti i rješenja statusnih pitanja bosanskog jezika. danas se navršava 53. godišnjica njegove smrti.

Mak Dizdar – rođenim imenom Mehmedalija – rodio se 17. oktobra 1917. godine u historijskom gradiću Stocu, u “donjoj Hercegovini”, kako je to zapisao u jednoj rukopisnoj autobiografskoj crtici. Njegov rodni kraj tad je bio u sastavu austrougarskog kondominija Bosne i Hercegovine, a 1918. godine postaje dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U šestoj godini života ostaje bez oca Muharema, koji umire od posljedica ranjavanja u Prvom svjetskom ratu. Slijedeći starijeg brata Hamida, koji je već tad bio afirmiran pisac i novinar, 1930. godine dolazi u Sarajevo, gdje upisuje Državnu šerijatsku gimnaziju.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1964. godine i autor najznačajnijih pjesničkih kreacija dvadesetog stoljeća u cjelokupnoj bh. umjetničkoj i duhovnoj povijesti.

Za života, uvijek je glasno govorio da je Bosna autohtona, zemlja sa svojim jezikom, kulturom i tradicijom.

Osim “Kamenog spavača” objavio je djela “Okrutnosti kruga” (1960.), “Koljena za Madonu”, “Minijature”, “Ostrva” i “Modra rijeka” (1971.). Dizdar je pisao poeme, a najpoznatija od njih je “Plivačica”. Dobitnik je Zmajeve nagrade 1966. godine.

U Sarajevu je ostao sve do svoje smrti, 14. jula 1971. godine.

Vezane vijesti

TUZLA