7 C
Tuzla
08.10.2024.

U FBiH već dobro poznati datumi isplata naknada, penzije uvijek prve

U Federaciji Bosne i Hercegovine od prošle godine jasno su, prema riječima resornog ministra Adnana Delića, definisani datumi isplate naknada.

Počev od početka mjeseca, do sredine tekućeg sve isplate budu realizovani a sredstva na računma korisnika. Jedina prepreka su, prema navodima, zastoji u određenim institucijama, ali Ministarstvo uvijek pusti naloge na vrijeme.

Penzioneri su kategorija koja uvijek budu prva na listi za isplatu. Tako je već dobro poznat temin, odnosno svakog 5. tog u mjesecu na rasporedu je isplata penzija za prethodni mjesec.

Trenutno je u FBiH 448.900 korisnika penzije.

RODITELJI NJEGOVATELJI 

Samo pet dana poslije slijedi isplata naknada za roditelje njegovatelje. Iako nalozi budu pušteni ranije, sredstva na računima korisnika budu svakog 10.og u mjesecu.

U junu je na isplati nešto više od 1.500 roditelja koji su stekli status njegovatelja. Iz Ministarstva ističu da svaki mjesec pristižu novi predmeti, odnosno novi zahtjevi za ostvarivanje statusa roditelja njegovatelja te da se oni rješavaju u mjesecu u kojem Ministarstvo primi prijavu.

Istog datuma, tačnije 10.og u mjesecu na rasporedu je isplata naknada civilnim žrtvama rata i osobama sa invaliditetom.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ranije objavi na društvenim mrežama i web portalu da su nalozi pušteni ali da se isplata očekuje u navedenom terminu.

Za ove namjene u junu je izdvojeno 24 miliona KM.

DJEČIJI DODATAK 

Isplata dječijeg dodatka očekuje se svakog 15.tog u mjesecu.

Samo u maju pravo na dječiji dodatak ostvarilo je 68.495 djece a novih zahtjeva bilo je nešto više od 4,5 hiljada djece.

” Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ostaje predano nastojanjima da sva sredstva budu pravovremeno i transparentno distribuirana, potvrđujući našu obavezu prema poboljšanju kvaliteta života naših građana uz vlastite, ali i napore i podršku svih pojedinaca i organizacija koji doprinose ovim naporima, te nastavljamo raditi na daljnjem unaprjeđenju sistema socijalne zaštite u Federaciji.

U skladu s našom nepokolebljivom posvećenošću podršci i unaprjeđenju dobrobiti svih socijalnih kategorija u Federaciji iz mjeseca u mjesec nastojimo sve naše naloge puštati u terminima koje smo obećali našim korisnicima, a kako bi oni imali datum za koji će vezati prispijeće svojih naknada”, saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

*** RTV Slon

Vezane vijesti

TUZLA