11 C
Tuzla
18.10.2024.

Davanje krvi: Mali gest, velika humanost

Humanost, želja da se pomogne drugom čovjeku, satisfakcija koju osjetite kada darujete krv samo su neki od osjećaja koje opisuju građani, nakon što daruju dio sebe koji pomaže u liječenju i spašava živote drugih ljudi. Tako su danas razmišljali i svi sugrađani koji su došli darovati krv na Trgu slobode. Dominka ni ljetne vrućine nisu spriječile da odvoji deset minuta i daruje krv.

Darivanje krvi, dobrovoljno darivanje krvi, krv,
Dominko Marković, davalac

„Danas ste me baš našli kada slavim mali jubilej. Ovo je pedeseto davanje, a krenulo je sve po završetku srednje škole, 80-e godine i evo do dana današnjeg, ušao sam u 63. godinu, a još uvijek sam aktivan, još uvijek dajem krv.“ – ističe Dominko Marković, davalac.

Kovačević Rijad iz Tuzle nema tako veliki „staž“ dobrovoljnog davaoca krvi kao Dominko. Krv daruje deseti puta, ali ima želju da nastavi sve dok bude mogao.

„Meni ovih 10-ak minuta ništa ne znači, a nekome može značiti puno.“ ističe Rijad.

Darivanje krvi, dobrovoljno darivanje krvi, krv,
Uzimanje manje količine krvi iz prsta za brzu analizu

Da bi akcija darivanja krvi protekla kako se i očekuje, u najboljem redu, za to je zaduženo osoblje Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla i uposlenici gradskog i kantonalnog Crvenog križa. Kako kažu, opreza ne manjka zbog visokih temperatura, ali ih to ne ometa u radu i ispunjavanju krajnjeg cilja.

Darivanje krvi razgovor sa doktoricom
Informativni razgovor sa doktoricom prije darivanje krvi

„Za sad je stanje zadovoljavajuće. Imali smo u proteklom periodu dosta organizovanih akcija darivanja krvi, a tu su i stalni davaoci koji su dolazili u kliniku. Sada nam dolazi ljeto, kada naši stalni davaoci idu na godišnje odmore, pa je odaziv manji na Klinici. Tada nam dobro dođu ovako organizovani da se naše zalihe dopune da imamo preko ljeta.“ – kaže Arnela Avdić, iz Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Darivanje krvi, dobrovoljno darivanje krvi, krv,
dr. Arnela Avdić, Poliklinika za transfuziologiju UKC-a Tuzla

„Cilj nam je da mjesto gdje se organizuje akcija približimo dobrovoljnim davaocima krvi kako bi se lakše odlučili da daruju krvi na jednoj akciji kao što je današnja.“ – dodaje Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa TK.

 Za darivanje krvi, posebnih ograničenja, ukoliko ste zdravi nema, ali postoje neka pravila koja treba slijediti. Krv ne možete darovati ukoliko nije prošlo šest mjeseci od, recimo, posljednje hidžame, vađenja zuba koje je zahtijevalo šivanje, operativnog zahvata pod opštom anestezijom ili zahvata u lokalnoj anesteziji ako imate barem jedan konac. I pacijenti koji imaju redovnu terapiju moraju se konsultovati sa ljekarima.

„Prvenstveno, bilo bi najbolje da pacijenti nemaju nikakvu terapiju, da ne uzimaju suplemente dodatno. Međutim, kada imamo da nam fali krvi, onda uzimamo i od davaoca koji i imaju terapiju, recimo za hipertenziju, da je to jedan lijek. Onda i tako uzimamo da mogu donirati krv.“ – dodaje Arnela Avdić, iz Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Procedura za sve davaoce krvi je jednostavna, počinje ispunjavanjem informativnog formulara, preko brzih analiza krvi i pregleda ljekara do sjedanja na stolicu kako biste ispunili misiju i darovali krv. U tome pomaže svo raspoloživo medicinsko osoblje, kao što je i medicinar Haris koji sa osmijehom dočeka svakog davaoca i tokom cijelog procesa stoji im na raspolaganju. Dobrovoljni davaoci posebno su cijenjeni među medicinskim radnicima, jer oni najbolje znaju koliko svaka kapljica dragocjene tečnosti znači.

Darivanje krvi, dobrovoljno darivanje krvi, krv,
Razgovor sa laboratorijskim tehničarom Harisom Hodžićem, koji je danas bio na raspolaganju svim davaocima krvi.

„Mislim da je ovo jako humano djelo. Prije svega, svako ko dođe je dobrodošao, jako godi nama zbog naših rezervi, a drugo jer će pomoći drugima, pogotovo malim bebama kojima i najčešće treba ova krv.“ – poruka je Harisa Hodžića, laboratorijskog tehničara.

Humanosti na ovakvim akcijama ne manjka, od nesebične medicinske podrške, davaoca koji daruju krv, do volontera koji pružaju podršku u realizaciji. A takvi su bili i volonteri Svjetske asocijacije islamske omladine i Studentskog parlamenta, koji su ujedno i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ne zaboravite, doza krvi ne oduzima mnogo, a spašava i do tri života.

Vezane vijesti

TUZLA