21.7 C
Tuzla
19.09.2024.

Jedini tuzlanski kafić koji zapošljava osobe sa Down sindromom proslavio 2. rođendan

Saša je, po mišljenju mnogih, najpoznatiji tuzlanski konobar. Ovaj posao možda ne radi dugo, ali ga obavlja sa velikom ljubavlju, pa je tako i dobio ovu titulu. U klubu „Zmajevo srce“ koji zapošljava isključivo osobe sa Down sindromom i drugim poteškoćama, radi dvije godine, tačno onoliko koliko kafić i postoji.

„Volim ovaj posao da radim kao konobar, poslužujem goste, tu imamo proslave rođendana. Gosti su sjajni, super su svi“, rekao je Saša Šunjka, konobar u Klubu „Zmajevo srce“.

Sa Sašom tacnu dijeli i Edita kojoj je ovo za njenih 40 godina prvo zaposlenje. Zahvalna je Klubu na prilici da radi.

„Od početka sam ovdje, lijepo mi je sa djecom, lijepo mi je da radim, voljela bih da dođe još ljudi i da nas podrže”, kazala je Edita Zahirović, zaposlenica u Klubu „Zmajevo srce“

Iako mali, kafić Zmajevo srce ima mjesta za sve one koji žele raditi. To je prije dvije godine poželjela i Irmela. Njena nena Fatima priča nam da je Irmela, otkako radi, druga osoba.

„Ona je sretna, presretna. Ako dan ne radi zove odmah šefa pita kad će radit, kad će na posao, a moraju se mijenjati ima ih dosta“, kaže Fatima Muminović, Irmelina nena

„Družim se sa kolegama, nekome bude rođendan pa slavimo svi. Puštamo muziku. Meni je jako stalo da ovdje radim“, priča Irmela Peranović, zaposlenica u Klubu „Zmajevo srce“

Njihov trud prepoznaju i gosti, koji se vraćaju, zbog kako kažu, kafe posebnog okusa.

„Kafa ne da je ukusna. Dobra je pravo. Ja preporučujem ko god može i prolazi ovuda da dođe jer ne trebamo zaobići ove divne ljude“, kaže gošća Nihada.

„Mislim da je ovo jedinstveno u gradu, teško je opisati ambijent i osjećaj kad dođete ovdje koliko su svi ljubazni i kako je sve na nivou“, rekao je gost Nermin.

Tokom dvije godine postojanja, Udruženje Zmajevo srce susrelo se sa brojnim problemima. U jednom periodu su zbog nedostatka posla bili pred zatvaranjem. Srećom, do toga nije došlo.

„Još uvijek se mi borimo sa predrasudama, nije taj posao koji imamo sjajan ali za sada je dovoljan da nekako opstanemo ali nadamo se da će biti bolje kako bismo ovdje uključili u rad više osoba sa invaliditetom“, kazao je Omer Isović, predsjednik Udruženja „Zmajevo srce“.

Rješenje bi bilo stalno finansiranje iz budžeta TK, a određeni koraci ka tome već su napravljeni.

„U budžetu TK za ovaj projekat obezbjeđena su stalna sredstva. Bila je inicijativa i predviđena su sredstva upravo radi ovog programa, radi socijalizacije“, rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK

Podršku Klubu „Zmajevo srce“ danas su na ovaj 2. rođendan pružili i članovi i zaposlenici Centra Koraci nade. Mnogi njihovi nekadašnji korisnici danas su zaposleni u ovom Klubu.

Radimo sa korisnicima da bi se donekle osposobili za rad na nekim poslovima kao što su ovi. Izuzetno smo ponosni na naše korisnike koji su ovdje zaposleni ali i u drugim organizacijama“, rekla je Mirela Korlatović, edukatorica u Centru Koraci nade.

A ponosni su i oni na sami sebe, jer osjećaj da rade i doprinose drugima, čini ih sretnim, a njihovi osmijesi to najviše govore.

Vezane vijesti

TUZLA