Predstavnici Ujedinjenih nacija (UN) su 20. maj proglasili Svjetskim danom pčela i tako značajno potcrtali važnost pčela i sistema oprašivanja za ekosistem.
Važnost pčela ogleda se kroz sistem oprađivanja za oko 75% prehrambenih proizvoda što jasno ukazuje da poljoprivreda ovisi upravo o pčelama.
Neke od zanimljivosti o pčelama:
- U pčelinjim zajednicama postoje tri vrte pčela: matica, radilice i trutovi
- Jedna pčelinja zajednica sastoji od 20 do 80 hiljada radilica, nekoliko hiljada trutova i jedne matice
- Pčelinja matica može dnevno snesti do 2000 jaja i time premašiti vlastitu težinu
- Pčelinja matica može živjeti do 5 godina
- Pčele su jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi
- Proizvodi pčela su med, pelud, propolis, matična mliječ i otrov
- Svaki treći zalogaj kojeg konzumiramo u svojoj prehrani ovisan je o pčeli
- Pčele koriste sunce za navigaciju, a međusobno komuniciraju pokretom – plesom
- Pčele znaju računati, te se orijentiraju računajući udaljenosti i uglove od objekata u prirodi
- Nektar prikupljen s dva miliona cvjetova daje kilogram meda
- Kako bi jedna pčela sakupila jednu kaškicu peludi treba marljivo raditi cijeli mjesec po minimalno osam sati na dan
- Prosječni životni vijek pčele radilice u radnoj sezoni je od 4 do 6 sedmica
- Pčela tijekom zime živi od 4 do 6 mjeseci
- Medonosne pčele ne spavaju
- Pčele su oprašivači potrebni za oprašivanje velikog broja različitih biljaka
Stršljeni, ose i pčele: Šta učiniti ako smo alergični na njihov ubod?
Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi znanstvenici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoid, za prskanje sjemena prije sijanja.
Pčela je jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Imamo velike koristi od pčela, koje možda nismo svjesni. Kontrolisana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna je za opstanak pčela i budućnost pčelarenja.
Ekipa RTV Slon u emisiji Agrokutak objedinila je i temu kako promjene temperatura utiču na pčele