11 C
Tuzla
18.10.2024.

Taboo Show ep.15/ Sigurni (JA): principi samoodbrane za žene

U društvu u kojem svjedočimo različitim oblicima nasilja ključno je, čini se, educirati se da nasilje prepoznamo na vrijeme i da na vrijeme reagujemo. Daleko od toga da zakon trebamo uzeti u svoje ruke, ali po mišljenju većine stanovništva, nenasilne metode riješavanja nasilja morali bi svi znati. Obzirom da svjedočimo porastu porodičnog i međuvršnjačkog nasilja opravdano je postaviti i pitanje kada je dozvoljeno i koje metode su dozvoljene primjeniti kada govorimo i o fizičkoj zaštiti. Diljem svijeta, osim ogledala i karmina, u ženskim torbama redovan sadržaj je i biber sprej. Nakon što smo u ranijim epizodama govorili o različitim vrstama nasilja – vrijeme je da govorimo i o primjenjenoj zaštiti od istog.

Krav maga prestavlja taktičnu ali i praktičnu metodu koja obučava kako da se spriječi, prevaziđe i razriješi bilo koji vid nasilja. Ako si date malo truda i nastavite guglati, naići ćete i na podatak, da  Krav maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija ‘on ili ja’ u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan.

Kakve veze Krav maga ima sa podcastom „Taboo Show“, saznat ćete u 15. epizodi podcasta „Taboo Show“ koju emitujemo večeras u 20:00 sati u programu TV Slon i na našem YouTube kanalu.

U epizodi između ostalog govorimo i o adekvatnoj brizi za tijelo, fizičkoj kondiciji, vježbama koje se preporučuju ženama, ali i o tome kako se riješiti „zimskih kilograma“ prije godišnjeg odmora. Između ostalog u epizodi predstavljamo i kamp „SigurniJA“ prvi kamp u BiH namjenjen ženama u okviru kojeg će sa ekspertima i eksperticama proći kroz osnove tehnika samoodbrane, radionice psihoterapije te edukaciju o zakonskim pravima, sve s ciljem zaštite od potencijalnog nasilja u porodici. Sagovornik epizode je Mirza Malkočević, IKMI ekspert, osnivač Kluba KRAV MAGA IKMI Tuzla.

Sredstva za organizaciju ovog kampa ali i za Sigurnu kuću organizacije Vive žene, jednim dijelom obezbijedile su i građanke Tuzle na donatorskoj večeri „ Žena za ženu“ protekle subote.

 

Preporučeni Članak

Pročitajte više o večeri podrške i osnaživanja u Tuzli!

Kliknite ovdje

Podsjećamo, epizodu možete pogledati večeras od 20:00 sati u programu TV Slon i na našem Youtube kanalu, a ukoliko ste propustili naše prethodno izdanje snimak epizode dostupna je na linku u produžtku teksta.

 Video podcast “Taboo Show“, projekat je RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru.

Vezane vijesti

TUZLA