11 C
Tuzla
18.10.2024.

U Tuzlu stigao prvi robot konobar

Budućnost je već tu, a to nam potvrđuje i prvi robot koji je stigao u Tuzlu. Zaposlen je u Sarandi i uz pjesmu neumorno stoji na raspolaganju svojim gostima 10 sati dnevno. Kako izgleda jedan njegov radni dan i šta kažu gosti?

Ono što smo nekada gledali u filmovima naučne fantastike sada postaje stvarnost. Osim vještačke inteligencije koja mijenja sve više radnih mjesta, u upotrebi su i roboti, a prvi takav „zaposlilo“ je restoran Saranda u Tuzli. A kako su reagovale mušterije?

„Dopada mi se to što robot uslužuje. Tako i treba da bude“, rekao je jedan od gostiju.

„Ovo je prvi put da se vidi ovakvo nešto, nisam do sada nigdje vidio. Dobro je za sada, kako će poslije biti vidjet ćemo“.

„Jako je pohvalna stvar za robota pogotovo zato što vlasnik čuva svoje radnike. Zamislite koliko tanjira mora nositi cijeli dan za osam sati svoje smjene. Mislim da je ovaj robot jako futurističan, sve pohvale“.

Robot konobar privlači pažnju i interesovanje mnogih građana, tako da većina njih dođe kako bi ih upravo on uslužio. Neumorno radi 10 sati, a programiran je i da svoje mušterije dočeka s osmijehom i poželi im dobar tek. Novi uposlenik Sarande očito da ispunjava očekivanja, kako gostiju, tako i svojih poslodavaca.

„On se zove Bella Bot, ima svoje ime. Budući da je riječ o vještačkoj inteligenciji, sve radi autonomno s tim da mi moramo malo asistirati kada dođe pred gosta. Onda se on sam vraća“, objašnjava Edin Selvić, šef objekta.

Bella Bot na sebi ima osam senzora i 18 kamera koje mu pomažu da se kreće kroz prostor i vješto izbjegava prepreke na koje može naići. Važno je istaknuti i da je ovaj robot vodootporan, što je veoma bitno u njegovom poslu. A uskoro će dobiti i društvo.

„Imamo u planu da nabavimo još jednog robota i robota čistača koji će nam predstavljati ogromnu pomoć u daljnjem poslovanju“, kaže Edin Selvić, šef objekta.

Razvoj tehnike i tehnologije donosi brojne prednosti, ali i izazove koji se postavljaju pred sve nas, pa tako i ugostitelje. Robot konobar svakako da predstavlja novinu na našim prostorima, a budućnost će nam pokazati da li će ovakva vrsta ispomoći zaživjeti u praski.

Vezane vijesti

TUZLA